
Салатата айсберг се превърна в една от най-популярните през последните години, въпреки че се смята за един от най-безполезните зеленчуци в кулинарния свят. Някой хора дори казват, че яденето на айсберг е все едно консумираш картон.
Всъщност това изобщо не е вярно. Айсбергът е представен за първи път на пазара през 1945 г. като първата салата, която е оцеляла при пътуване, без да изсъхне. Foodpanda подбра още любопитни факти за салатата, които не знаете:
– името „айсберг“ идва от факта, че този зеленчук е бил пренасян в камиони, пълни с лед, за да се забави изгниването;
– най-популярната салата с този зеленчук е салата „Айсберг“ и може да бъде открита във всеки ресторант;
– салата айсберг съдържа по-ниска концентрация на витамини и минерали от другите сортове марули;
– салата айсберг има много ниско съдържание на калории;
– този зеленчук съдържа значително количество фолат, минерал, който е от съществено значение за предотвратяване на вродени дефекти и други пренатални състояния;
– съдържа витамин А и витамин С;
– салата айсберг се препоръчва да бъде консумирана с кълнове и семена;
– салата „Айсберг“ е сред 5-те най-поръчвани салати в света.