Какво ни вещаят датата и денят на раждане според старите българи

Ако искате да знаете какви сте и какво ви очаква, може да разберете от вярванията на старите българия. Всичко зависи от месеца ви на раждането и от дадата. Проверете сами:

ДНИТЕ ОТ СЕДМИЦАТА

ПОНЕДЕЛНИК

Добре е да се родиш в понеделник. Роденото в понеделник ще е обичливо, с хубави очи и лице. Ще е кротко, ще има много любов и добър живот.

ВТОРНИК

Вторник, а на места и петък, се смятат за не много добри дни за раждане. Човек ще стане сух на лице, може да е смирен, ала горделив. Такива хора обаче са силни и богати, и живеят дълго. Роденият през вторник ще има много пречки в живота си, късметът няма да е с него. Най-лош от всички вторници е този преди Великден. Такова е и името му „Черен вторник“. За тези, които са имали нещастието да се родят тогава, народът ни е изпял много тъжни песни с постоянен рефрен „Родила те майка ти у черен вторник…“. Такива хора се вярвало, че носят нещастие за цял живот.

СРЯДА

Детето, родено в сряда, ще е хубаво на лице, ще има стремеж към духовното. Ще бъде верен, чистосърдечен, честен, но не особено богат. Родени в сряда живеят малко, но ако преживеят, достигат до дълбока старост.

ЧЕТВЪРТЪК

Денят се приема двузначно и като добър, и като лош. Добре е, че роденият в този ден ще има бяло и червено лице, хубава снага, светли и умни очи. Ще живее много. Лошо е, че ще бъде скитник, „никъде кол няма да забие“. Главатарят на четвъртъците е „Вироглав четвъртък“ (четвъртъкът през първата седмица от Великите пости). Лош е четвъртъкът след Спасовден, казват му „Куцият четвъртък“.

ПЕТЪК

Приема се за добър ден за раждане. Роденият в петък е смирен. Той ще се изучи, ще забогатее, ще е честит господар, ще живее дълго. Но ще е или сирак, или юнак. И казват, все за нещо ще е петимен, тоест все нещо ще му липсва. А някъде смятат, че това е на сиромашия.

СЪБОТА

Раждането в събота се свързва с дарбата да се поглежда през вратата на световете, да се съзират бродещите демони на отвъдното. Това някъде се приема и за лошо. Не е хубаво да се родиш в събота, за да не ти се привиждат нощем духове и таласъми. Но на други места това се смята за голям дар.

Роденото тогава дете ще прави, каквото поиска и ако има късмет, ще стане богат търговец и ще пътува.

Роденият в събота се нарича съботник. На такова дете всички в семейството гледат с голяма радост и почит. Понеже се случва рядко, смята се, че е направо Божие благоволение и милост към цялата фамилия. Нещо повече, то е Божи дар и за мястото, и селището, в което се е родило. Това дете, особено пък ако е момче, е добро за всички в селото. Казват, че през девет села пак трудно се намират съботничета. Роденият в събота цял живот гледа сънища, живее в тях, говори с умрелите. Духове виждат само родените през нощта, преди да са пропели петлите.

Хората се радват, защото в къща, в която има съботник, вампир не влиза, магии не могат да се правят, лоши духове и болести не смеят да се появят.

Дори животните съботници куче, вол, кон, са на почит и уважение.

НЕДЕЛЯ

Добър и личен ден. Хубаво е детето да се роди в неделя. Ще е късметлия в живота, ще е честито, разумно, с хубаво лице, смирено, кротко, ще обича истината и ще мрази лъжата. Момичето ще е кипра ще обича да се гизди и облича в най-лични премени. Каквото и да облече, ще ще й прилича. Обикновено тези деца се кръщават Делчо, Неделя и т.н.

ДНИТЕ ОТ МЕСЕЦА

Всеки месец има добри и лоши дни за раждане дни, които носят щастие и късмет или пък страдания и беди. За август например добри дни са: 7, 19 и 24, лоши са 6, 20, 21 и 28, особено зли са 4 и 15.

Добре е да се роди човек на празник или на добър ден, съобщава „Астродата“. Но ако все пак съдбата избере друг ден и ако той не е от най-добрите, не губете надежда. Границата между доброто и злото е толкова тънка, неуловима и променлива, че понякога народът ни, имайки ясното съзнание за това смесване, определя един и същи ден за лош, но и за добър. За доброто винаги има надежда, така както за лошото пък винаги има по една отворена врата, която то ни чака да прекрачим…

1. Денят не носи голям късмет. Роденият на първи ще боледува често и дълго, но не от смъртоносни болести. Въпреки това животът му ще премине в радост и ще е дълъг.

2. Добър ден. Който се роди през втория ден от месеца, ще има добро телосложение, ще бъде слаб. Ще има късмет. Който се разболее на този ден, бързо ще оздравее.

3. На трети нито се сее, нито се сади, защото всичко посадено го налитат болести. Родените и заченатите на такъв ден ще са честити, но недълговечни. Синовете израстват хубави, но ако са родени в лош час, стават зли. Който се разболее в този ден, ще боледува леко и ще оздравее.

4. Също добър ден. Който се роди на 4-ти ще има добър характер, ще е човек нравствен и добродетелен. Всичко извършено на този ден завършва с успех.

5. Родените на пети няма да са много умни, ще бъдат наказвани и със сиромашия.

6. Роденият на шести ще е щастлив и ще преуспява, ще е надарен да открива всяко зло и сънищата му, както и желанията му, ще се сбъдват.

7. Седмият ден е щастлив и с голям размах на действията на родения тогава.

8. И осмият ден е щастлив. Болести и епидемии да върлуват наоколо, на родения на 8-ми ще му се размине. Ще бъде философ. Ще има пари.

9. Роденият на девети ще има късмет, ала много ще са и болестите му. Ще живее дълго, ала не в охолство. Всичко, което му е било наречено, предсказано, ще се сбъдва.

10. Родените на десети ще станат търговци, ще обичат да пътешестват.

11. Денят е щастлив, детето ще е с късмет, ще е остроумно, ще живее дълго, ще се пресели на друго място. Казват, че ще се чувства гражданин на света.

12. Дванадесети не е особено щастлив ден. Не им е съдено на родените на този ден да изпълнят писаното, зададено за тях, дори ако живеят дълго.

13. Този ден е нещастен. Предсказва болести и лош късмет.

14. Щастлив ден. Предсказва здраве и щастлив живот. Родените тогава ще са съвършени във всичко, ще са умни, интелигентни, богати.

15. Не много добър ден. Момчетата, родени на разполовяващия месеца ден, ще обичат жените и удоволствията прекалено много.

16. Щастлив ден. Който се роди на 16-ти ще живее дълго, ще бъде известен и богат.

17. Денят е добър да се родиш, но не и да се разболееш. Ако човек се разболее на 17-ти опасността е до 19 дни. Ако ги прекара, ще живее дълго.

18. Много добър ден. Родените на 18-ти са честити. С труд ще забогатеят.

19. Лош, зъл ден. Родените на него не са нито добри, нито лоши. Няма да са и много умни.

20. Щастлив ден. Хората ще завиждат на щастието им, затова и кратки болести ще ги спохождат.

21. Щастлив ден. Родените на 21-ви ще са трудолюбиви и весели, болестите ще минават бърже.

22. Родените тогава ще са честни, добри и почтени хора.

23. Щастлив ден. Родените на него ще се занимават с наука и изкуство, ще имат достойнство и почести.

24. Щастлив ден. Ще са добри хора и любовници, ще са здрави и весели.

25. Който се роди тогава ще прекарва добре дните си, ще се сбъдват желанията му, но пък и болестите често ще го спохождат.

26. Роденият на 26-и трябва да е благодарен на Бога за добрите предсказания. Ще бъде щастлив.

27. Родените тогава ще бъдат изключително красиви.

28. Родените сутринта няма да са много добри хора, ще са мързеливи и не особено богати.

29. Роденият на този ден ще е много весел и радостен, трудолюбив и упорит. Съдбата му ще е добра и хубава.

30. Родените тогава са благословени от Бога със здраве и хубаво бъдеще. Израстват почтени хора.

31. Добър ден е да се родиш тогава.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *