Какво означава апетитът за определени храни?

Гладът за определени храни издава какво е здравословното ви състояние и от какво имате нужда, твърдят от британското издание на “Cosmopolitan”.  От списанието са направили интервю с английския специалист по хранене Джо Траверс, който обяснява какво означава непрекъснатото жадуване за определени храни. Ето и какви са обясненията.

1. Солено

Солта е нужна за по-доброто функциониране на мускулите. В повечето случаи, не е страшно, когато умирате да си хапнете нещо солено – просто имате нужда от повече сили. Гладът за солени храни издава, че просто на организмът му липсва тази съставка – това може да е причинено от дехидратация, електролитен дисбаланс и др. Тези състояния се появяват, ако сте повръщали, или сте се потили прекалено обилно.

2. Захар и сладкиши

Всички знаем, че сладкото е вредно и че трябва да ограничаваме приема му. Но редовно се случва да жадуваме да хапнем нещо сладко, най-лошото е, когато това става късно вечер или през нощта. “Гладът за сладко най-вероятно е заради ниско кръвно налягане”, обяснява специалистът. За да произвежда енергия, организмът иска захар и въглехидрати, затова когато сте изморени, ви се ядат сладкиши, месо, картофи.

3. Шоколад

Ако много ви се яде шоколад, вероятно е да имате дефицит на магнезий, но невинаги това е причината. “Шоколадът съдържа магнезий, но има други храни, които са много по-добър източник на този елемент”, казва Траверс. Според него, гладът за шоколад отново може да показва, че сте с ниско кръвно и сте уморени. Но има и друго – много хора хапват шоколад, когато са стресирани. 

4. Въглехидрати – хляб, паста, картофи

Редовният глад за картофи, хляб, ориз, паста също може да издава ниско кръвно налягане, обяснява специалистът по хранене. “Въглехидратите означават енергия, затова гладът за тях обикновено идва от ниското кръвно”, коментира той. Хората изпитват глад за такива храни и по друга причина – ако спазват строга диета, в която има много малко включени въглехидрати.

5. Сирене

Има хора, които много обичат да похапват сирене и го комбинират с всякакви ястия. “Сиренето е чудесен източник на протеин и калций, но не е единствената храна, която съдържа тези съставки, затова едва ли гладът за сирене издава, че те ви липсват”, посочва Джо Траверс. Той обяснява, че по-скоро това покава, че просто сте много гладни, не сте се хранили обилно и добре предишните дни. Сиренето засища и затова копнеете за него.

6. Червено месо

Гладът за месо показва, че сте изморени, нямате енергия и сили и най-вероятно ви липсва ключов елемент – желязо. Една голяма пържола веднага ви подсилва и ви прави по-бодри.Ако много ви се хапва червено месо, освен желязо, може да ви липсва и цинк, който е важен за имунната система, синтезата на протеините и нуклеиновите киселини и зарастването на рани. 

7. Чай и кафе

Чаша чай или кафе веднага след ставане е задължителен ритуал за много хора. Тези напитки често се консумират и следобед. Една от причините е, че просто се нуждаете от течности, особено, ако не пиете много вода. Другата причина е кофеинът. Някои хора създават зависимост към него и ако не пийнат кафе, нямат енергия и започва да ги боли глава. Затова се нуждаят от топлата напитка

8. Мазнини и фаст фууд

Сандвичи, дюнери, пици, чипс, пържени картофки – тези храни изобщо не са полезни и всеки се опитва да ги избягва, твърди специалистът. Затова когато жадувате за някоя от тези вредни храни, причината по-скоро е чисто психологическа. “Гладът за мазни храни може просто да е емоционален, заради забраната да ги ядем – ние винаги искаме това, което не можем да имаме”, обяснява Джо Траверс.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *