Какво прави класическата пилешка супа специална?

Пилешка супа – любимият ви лек за настинка

Всеки обича да увие ръце около гореща чаша супа с пилешко, когато навън е студено или се чувства настинал. Може дори да се каже, че се чувстваме по-добре още след първата глътка. И макар все още да няма изследвания дали споменът за домашните лекарства на майка ви ви кара да се чувствате по-добре, проучванията подкрепят ефекта от борбата със студа на пилешката супа с юфка.

Една класическа пилешка супа обикновено включва пилешки бульон, зеленчуци (обикновено целина, моркови, лук, които са богати на витамин А, витамин С и други антиоксиданти), пилешко месо (богато на протеини) и юфка (въглехидрати). Известно е, че витамините, минералите и антиоксидантите, разпределени в парченцата, които се съдържат в пилешката супа, поддържат силна имунната система – протеинът ни дава енергия и се чувстваме сити. Но в края на деня истинското удоволствие идва от самия бульон.

Всичко е в бульона

Пилешкият бульон е чудесен източник на витамини, минерали и осигурява здравословно количество мазнини. Освен това свойствата му директно помагат за справяне със симптомите на обикновена настинка или кашлица.

Белите кръвни клетки, наречени неутрофили, отиват право в гърлото ви, когато сте настинали и създават възпаление, което е отговорно за вашата кашлица и болки в гърлото. Супата с пилешко месо и фиде има свойството да предотврати това движение и може да служи като противовъзпалително средство по тази причина.

Супата с пилешко фиде също така облекчава задръстванията. Първо, парата от горещата пилешка супа и солта в бульона разреждат слузта. След това топлината на бульона разширява кръвоносните съдове, увеличавайки притока на кръв, което от своя страна ускорява движението. Това подобрява въздушния поток и намалява задръстванията.

Хидратацията е един от най-важните компоненти на лечението на настинка. Като течност, пилешкият бульон по естествен начин хидратира тялото, но бульонът включва също сол и електролити, които помагат на задържането да се предотврати.

И накрая, изследванията показват, че супата с пилешко и фиде може да предотврати навлизането на допълнителни зарази в тялото ви, като подобри функцията на ресничките в носа.

Така че следващия път, когато се чувствате дискомфортно и вашият инстинкт на червата ви подскаже да си приготвите пилешка супа с юфка, няма нужда да се колебаете. Намерете рецепта за здравословна домашна пилешка супа и се насладете на нейния чудесен вкус.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *