Какво прави ледената вода, ползите от нея са десетки

Мисълта да се облеем с ледена вода не е много приятна, но от студения душ има полза за здравето. Разбира се, в началото е добре да трае много кратко време, около 4 секунди.. 
Тъй като рязката смяна на температурата е рискова, желателно е да се увеличава времето на студения душ или вана постепенно и много плавно. 
Учени развенчаха брадат мит за съня
Какви са ползите? При смяната на топло и студено се засилва кръвообръщението. От това следват редица плюсове, тъй като нашата кръвоносна система и нейното добро функциониране са от съществено значение за доброто състояние на здравето.
Това се отразява на кръвното налягане, достигането на кислород до клетките, жизнеспособността ни, имунната система и т.н. 
Един от горещите привърженици на ваната с ледена вода е д-р Сергей Бубновски, известен кинезитерапевт. Той препоръчва потапяне с главата за 5 секунди. Посочва, че студената вода помага при главоболие, болки в мускулите и ставите, грип, дори депресия и хронична умора.
Важно е краткото време – не повече от 5 секунди, за да не се получи преохлаждане на органите. Студеният душ помага и при простудни заболявания. Засилва се имунната система, като тялото става по-устойчиво на резките промени в температурата.
Така може по-спокойно да посрещате есента без притеснения от грип и вирусни заболявания.
Макар да е леко стряскаща мисълта за леден душ, усещането после е много приятно и наистина ободрява. Още по-сладко е времето след това, когато се облечете топло или се пъхнете под пухените завивки.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *