Какво разкрива ръкостискането за характера ни

Ръкостискането е жест, познат по цял свят. То е нещо повече от хващане, то показва увереността, намеренията, контрола, страховете и характера на човека срещу нас. Само трябва да се научите да разпознавате издайническите знаци и ще можете да четете другите като отворена книга.

Вижте какво означават най-популярните ръкостискания:

1. Хващане с две ръце

Ако човекът хване подадената му ръка с две ръце, това е признак за добронамереност. Той е готов да води преговори и е отворен за нови предложения. Ако обаче втората ръка захлупва отгоре ръката на другия, това по-скоро показва несигурност и липса на доверие, човекът иска да се защити от другия и затова показва известна доминантност в ръкостискането.

2. Доминантно ръкостискане

Човекът ви стиска ръката все едно иска да покаже, че някога е искал да става кечист. В същото време се опитва да захлупи вашата ръката и неговата ръка да се озове отгоре. Обърната му надолу длан показва желание да доминира и е доста агресивен жест: „Аз съм шефът тук, изобщо не ми пука какво си мислиш, аз имам последната дума“. Бъдете предпазливи с такъв човек. Ако пък вие се ръкостискате така – отслабете хватката, другите ще се питат какво се опитвате да компенсирате с такова агресивно ръкостискане.

3. Подчинено ръкостискане

Ако човекът ви подава ръка с обърната нагоре длан, това показва, че приема вашата доминантна позиция. Вероятно човекът е плах и неуверен. Ако вие самите забелязвате, че винаги позволявате дланта на на другия да е над вашата, може би е време да поработите върху самочувствието ви, защото много лесно се оставяте другите да ви контролират.

4. Като умряла риба

Другият човек ви подава ръка, ама толкова вяло, че все едно държите умряла риба. Това ръкостискане е признак за безразличие и дори слабост. То показва, че лесно можете да наложите контрол над другия. Имайте предвид обаче, че в други култури, например в Африка, лекото ръкостискане се счита за учтив начин за поздрав, докато силното ръкостискане е обидно.

5. Като връзка моркови

Можем да сравним това ръкостискане и с рачешки щипки. То определено е братовчед на ръкостискането тип „умряла риба“. Другият „защипва“ ръката ви между пръстите си, без да си прави труда да хване добре ръката ви. Този жест показва пасивност и ви казва „Изобщо не ми пука“, но в същото време е признак за липса на характер. Вероятно този човек лесно може да бъде манипулиран, въпреки че се прави на непукист. От друга страна, причината може да е, че човекът не харесва физически контакт.

6. Правилното ръкостискане

При правилното ръкостискане дланта не сочи нито надолу, нито нагоре, тя е обърната настрани, готова да посрещне другата длан. Ръцете се стискат уверено, не прекалено силно, палците им се събират един до друг, двамата се гледат в очите, усмихват се и ръкостискането продължава около 2 секунди. С такова ръкостискането показвате, че сте благоразположени и приемате другия за равен на вас. С такова ръкостискане ще спечелите най-много симпатии.

Източник: https://dama.bg/gallery/kakvo-razkriva-rukostiskaneto-za-haraktera-ni/25566?i=7 © Dama.bgКоментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *