Какво се случва в тялото ни, когато гладуваме?

Гладуването отдавна е приемано като опция за регулиране на телесното тегло или като метод за облекчаване на някои здравословни състояния. Някои хора гладуват един път седмично, няколко дни в месеца, следвайки лунната диета, други предприемат по-дълъг период на прочистване на организма.

Храненето по време на гладуване може да включва прием само на фрешове, чай, вода, както и консумацията на плодове, зеленчуци и ядки.

Има много и различни варианти за прочистване на организма, които е добре винаги да бъдат съгласувани със специалист по хранене и съобразени със здравословното състояние. Какво се случва в тялото ни, когато решим да гладуваме? 

Спад в нивата на кръвната захар

В първите часове на гладолечението спадовете в нивата на кръвната захар са нормални за повечето хора. Тялото ви преминава през редовния процес на разграждане на гликоген и съхраняване на глюкозата като гориво за енергия. Обикновено около 25% от нея отива право в мозъка ви, докато останалата поддържа червените кръвни клетки и мускулите.

Кетоза

След 5-6 часа, в зависимост от нивата на кръвната захар, ще достигнете етапа на кетоза – метаболитно състояние, през което енергийните ви нива се поддържат от кетони в кръвта ви. Това е процес на разлагане на мазнините, тъй като разградените мазнини водят до кетони.

Това е моментът, в който започва истинското гладуване, състоянието, което целят тези от вас, които искат да отслабнат.

Това състояние може да бъде постигнато и следвайки кетогенна диета, която се основава на диета с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати.

Прочистване на холестерола и пикочната киселина

По време на процеса на кетоза, ще се случат няколко важни неща. Тялото ви ще освободи холестерола и пикочната киселина в кръвта, което е част от процеса на детоксикация в организма.

По време на този етап може да се появи главоболие, замайване, умора, кожни обриви, мускулни болки и болки в ставите в редки случаи. В края на този етап болката ще намалее и кръвното налягане ще спадне. Процесът на калциране, холестеролът, ще бъдат намалени.

Храносмилателната система си почива

Тъй като приемът на храна е намален по време на гладолечението, храносмилателната система може да си почине.

Емоционална детоксикация

След първите 6 часа на гладуването е напълно нормално да усетите силен глад. Това от своя страна може да предизвика някои отрицателни емоции като гняв, чувство на неудовлетвореност, тъга. От решаващо значение е да се справите с тези емоции и да си припомните целта на хранителния режим, който спазвате.

Фокусирайте се върху дейност, която не изисква много физически усилия, която ще ви помогне да преминете през тези емоции по-лесно.

В заключение, вижте няколко ползи за здравето от гладуването.

Това е добър начин да нормализирате инсулиновата чувствителност и в резултат да предотвратите развитието на диабет тип 2.
Нормализират се нивата на хормона на глада грелин и спомага да „дисциплинираме глада си“.
Понижава нивата на триглицеридите, намалява риска от сърдечни заболявания.
Забавя се процесът на стареене.
Кожата подобрява вида си.
Може да помогне за нормализиране на храносмилателната система.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *