КАКВО СЕ СЛУЧВА В US ВУЗА В БЛАГОЕВГРАД?! Финансовият ресор в АУБ шоково обезглавен след оттегляне на 1,2 млн. долара от фондация „Америка за България“

Шоково обезглавяване на финансовия отдел и сериозни кадрови промени тресат Американския университет в Благоевград. Освободен е почти целият финансов екип начело с доскорошния зам. ректор и вицепрезидент по финансите Александър Александров, който заемаше поста от около 13 години.

Като основна причина за отстраняването му от длъжност се коментира частично оттегляне на финансова помощ от фондация „Америка за България“. Слуховете са, че през есента одитори на фондацията дошли на ревизия в АУБ, но Александров отказал да им съдейства. Това провокирало представителите на „Америка за България“ да поискат АУБ да им върне преведена за общи нужди солидна сума. Временно изпълняващият длъжността ректор Дейвид Евънс обявил пред персонала, че става дума за 1,2 милиона долара. Овакантеният от Александров пост е възложен временно до провеждане на конкурс на Драгомир Вучев.

Заедно с Ал. Александров си е тръгнала заместничката му Анелия Стоянова, финансов директор на университета, чийто последен работен ден бе в седмицата преди Коледа. Освободени са и Катя Караджова, шеф на бизнес офиса и касата, а началничката на счетоводството Ани Златкова е с предизвестие за пенсиониране. Пенсионирана е и секретарката в Езиковия център Златина Елезова, но преди дни тя била върната на граждански договор, след като се оказало, че няма кой да изпълнява ангажиментите, тъй като и съпругата на Александър Александров Ася Александрова, шеф на Езиковия център, е в процедура на предизвестие, което изтича през януари.

Със заповед за прекратяване на трудовите отношения е и доц. Емилия Занкина, зам. ректор по академичните дейности, която била заплашила, че ще съди университета и в Щатите, и в България. Задълженията обаче били възложени на други двама преподаватели до назначаване на титуляр.

През януари предстои заседание на Борда на директорите на АУБ, на което вероятно ще се обсъжда финансовото състояние и сериозните рокади в частното US висше училище в Благоевград. Конкурсът за ректор обаче все още тече и не е приключил, затова не се очаква да има новина в тази посока.

Дали в резултат на промените, или по друга причина, но за първи път от години всички служители в АУБ получиха коледни бонуси към заплатата.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *