Какво се случва, когато ядете твърде много моркови

Всички знаем, че е добре да добавим повече плодове и зеленчуци към диетата си, независимо дали говорим за домати, картофи или листни зеленчуци.

Морковите, например, са полезни за зрението. Но можете ли да консумирате твърде много моркови? Оказва се, че да, пише profit.bg.

Те са богати на бетакаротин, който се превръща във витамин А, когато се усвоява. В малки количества бетакаротинът е много здравословен, но когато ядете твърде много, това може да доведе до проблеми. 

Бетакаротинът може да се натрупа в кръвта и при състояние, наречено каротенемия, всъщност може да накара кожата ви да пожълтява и оранжевее. 

Бебетата са най-изложени на риск от каротенемия, тъй като често се хранят с пюрирана детска храна от моркови, но и възрастните не са защитени.


Яденето на твърде много тиква може да доведе до същото заболяване, но има лесно решение – просто спрете да консумирате толкова много и оцветяването на кожата ще изчезне, макар че може да отнеме няколко месеца.

Опасно ли е яденето на твърде много моркови?

Каротенемията не е опасна, но ако приемате витамин А като хранителка добавка, по-добре е да внимавате, за да не се стигне до предозиране с него. И още нещо – има толкова много други зеленчуци, комбинирайте ги с любимия морков.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *