Какво се случва с организма, ако заспите веднага след хранене

Хората са склонни да се чувстват сънливи след хранене и рядко искат нещо повече от една сладка дрямка. Истината е, че точно това трябва да се избягва. Спането или дори самото лягане след хранене, може да има наистина неприятни последици. Ето част от тях.

1. Може да получите киселини

Обикновено киселината, нужна за смилането на храната, се съдържа в стомаха. Тук гравитацията играе голяма роля, тъй като принуждава потока на течността да слиза надолу. Когато лежите, киселината се движи свободно и може да влезе в контакт с чувствителните части на храносмилателната система.

2. Качеството на съня се влошава

Ако сте хапнали обилно преди дрямка, пълният процес на храносмилане продължава, докато спите. В зависимост от вида на храната – умът ви е по-активен по време на етапа на метаболизма.

3. Реалните сънища и кошмари стават все по-чести

Както вече казахме, метаболизмът ви се задейства, което кара мозъкът ви да стане по-активен. Влизате в така наречения сън за бързо движение на очите (REM), което е времето, в което се осъществяват повечето сънища. Така че, ако забележите, че сънувате наистина ярки или зловещи сънища, опитайте се да преместите яденето поне няколко часа преди да легнете.

4. Ще ставате по-често до тоалетна

Някои хора изпитват повишена нужда от уриниране през нощта, което е известно като ноктурия. Това може да бъде свързано с количеството кофеин в храната, която ядете. Тоест, храната ви може да е диуретик. Такъв е случаят с чая, печените десерти, съдържащи шоколад, и някои лекарства.

5. Може да напълнеете

Ако легнете веднага след ядене, не давате на тялото достатъчно време да изгори калориите от храната си. Разбира се, това не означава да излезете на джогинг в 8-9 часа вечерта, но дори четенето на книга или взимате на бърз душ горят калории. Просто не заспивайте!

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *