Какво се случва с тялото, ако приемаме елда всеки ден

Много хора ядат зърнени храни сутрин и също така ги използват като гарнитура за основните ястия. Една от най-популярните е елдата, която често се нарича диетичен продукт. Какво е вярно тук и какво може да бъде леко преувеличено за здравословните ползи от елдата? Нека се опитаме да разберем какво ще се случи с тялото, ако ежедневно се храните с каша от елда.

Полезни свойства

Елдата е тревисто растение, донякъде подобно на пшеницата. Ние ядем семената, които са изключително здравословни. Липсата на глутен прави елдата особено необходима за 1% от жителите, които са склонни към цьолиакия поради особената си чувствителност към глутен.

Какви хранителни вещества съдържа тази крупа? Елдата е високо протеинова (13 г на 100 г продукт), така че може да се смята за заместител на месото и да се включи в диетата на вегетарианците. Елдата е богата също на антиоксиданти и минерали, необходими за организма. Елдата съдържа и мазнини (3,4 г на 100 г зърнени култури), но наситен – само 0,7 г. Липсата на холестерол прави елдата необходима за хората със заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Съдържа до 57% от дневните нужди на организма от магнезий, както и голямо количество калий, натрий, калций и желязо.

Благодарение на фитонутриентите, които оптимизират работата на витамин С и действат като антиоксиданти, продуктът се бори със свободните радикали, предотвратявайки рака и сърдечните заболявания.

Елдата понижава LDL (лошия холестерол), предотвратявайки атеросклероза и инсулт. В същото време тя повишава нивото на HDL – добрият холестерол, действащ като вазодилататор.

Диабетът е друго заболяване, при което елдата е задължителна. Тя съдържа фибри, които могат да намалят нивата на кръвната захар, както и хиро-инозитол. Голямото количество магнезий в елдата служи за предотвратяване на развитието на диабет тип 2./ zdrave.to

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *