Какво се случва с тялото, ако ядете зърнени закуски всеки ден

Закуската е най-важното хранене за деня. Ако заложите на правилната храна сутрин, през целия ден ще сте енергични, докато грешните опции ще ви накарат да се чувствате не само изморени, но и да изпитвате силен глад до следващото хранене.

Зърнените закуски, макар и удобни и лесни за приготвяне, за съжаление попадат в последната категория. По-добрият вариант са освесените ядки, но не във вид на мюсли. Ако все пак се нуждаете от по-убедителни аргументи, за да се откажете от зърнените закуски, запознайте се с някои от неблагоприятните ефекти, с които се свързва тяхната консумация.

1. Повишават нивата на кръвната захар Кога за последен път хвърлихте задълбочен поглед върху съдържанието, изписаното на кутията на любимата ви зърнена закуска? Захарта обикновено е втората или третата съставка в списъка и това не е никак добър знак. Ако още от сутринта консумирате голямо количество захар, това ще доведе до скок в нивата на кръвната захар и последващ срив. Вече няма да се чудите защо веднага след закуска чувствате глад и умора.

Въпреки че зърнените храни не са най-добрият вариант за закуска, има няколко опции, които ще ви накарат да се чувствате сити. Заложете на такива, които са пълни с фибри и протеини. Добра алтернатива са триците, които съдържат 4 грама протеин и 7 грама диетични фибри в една порция.

2. Карат ви да консумирате по-големи порции Когато става въпрос за зърнени закуски, пълненето на купата не е решението. Вероятно не знаете, че размерът на порцията им е различен в зависимост от вида на използваната зърнена култура. Но дори и да се придържате към посоченото на кутията количество, със сигурност ще изпитате нужда да изядете повече от една порция.

3. Изпитвате глад за въглехидратни храни малко след закуската Поради голямото количество захар и въглехидрати в зърнените закуски, вероятно ще пожелаете още едно хранене с въглехидрати само няколко часа по-късно. Като се има предвид факта, че в зърнените култури липсват много от важните хранителни вещества, отговорни за поддържането на ситостта като протеини и фибри, следващото хранене ще е скоро след закуската. Това често може да доведе до преяждане и постоянен глад – два изключително нездравословни хранителни навика.

4. Увеличават риска от развитието на кариес Дори децата знаят, че захарта води до влошаване на оралното здраве. Особено когато консумирате зърнените закуски без мляко, захарта в тях полепва по зъбите ви.

5.Увеличават риска от алергии, храносмилателни или чернодробни проблеми заради съдържанието на ГМО Едва ли някога ви е минавало през ум, че вашата закуска е виновна за обривите по кожата и болките в стомаха. Повечето преработени зърнени закуски обаче са не само пълни със захар и въглехидрати, но съдържат и генетично модифицирани организми (ГМО). Установено е, че те имат връзка с алергиите, проблемите с храносмилането и дори с увреждането на черния дроб.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *