Какво се случва с тялото ви, ако седите по цял ден

Седенето за кратко помага да презаредим силите си, особено ако имаме активен начин на живот. Но седенето по цял ден оказва негативно влияние върху много аспекти от вашето здраве. Дори и да се стремим да бъдем физически активни през по-голямата част от деня, понякога естеството на нашата работа, обучение или друго задължение може да ни изправи пред предизвикателството да имаме физически неактивен начин на живот. Ситуацията през 2020 година стана причина голяма част от хората да се сблъскат именно с този проблем.

Ето какво точно може да се случи с тялото ни, когато цял стоим пред компютъра или се излежаваме на дивана.

1. Риск от напълняване

Ако седите по цял ден, не изгаряте толкова калории, колкото ако се движите. В случая се получава калориен излишък, който води до наддаване на тегло. Особено, ако не практикувате здравословни хранителни навици, ще забележите че стрелките на кантара бързо започват да се местят нагоре.

2. Болки в гърба или раменете В случая рискът е повишен за хората с неправилна стойка. При тях липсата на движение може да доведе до болки в гърба или раменете.

3. Влошаване на психичното здраве Продължителното застояване на едно място може да ви накара да се почувствате зле не само физически. Липсата на движение се свързва и с по-лошо психично здраве. Отдалечаването от дистанционното или от компютъра ще се отрази положително и на настроението ви.

4. Проблеми със съня При някои хора могат да се появят проблеми със съня. Много други фактори също оказват влияние върху него, включително използването на мобилни устройства, стрес и употреба на алкохол.

5. Повишен риск от развитието на сърдечни заболявания Ежедневното обездвижване не позволява на сърцето да получи количеството кислород, от което се нуждае. При хората със заседнал начин на живот рискът от сърдечни заболявания е по-висок със 147%, а от смърт поради сърдечен проблем – с 90%.

6. Репродуктивни проблеми

И мъжете, и жените могат да се сблъскат с репродуктивни проблеми, ако прекарват по-голямата част от деня в една и съща поза на тялото. Специално за мъжете, заседналата работа удвоява риска от увреждане на ДНК на сперматозоидите.

7. Хемороиди Прекарването на твърде много време в седнало положение може да причини известен дискомфорт не само в гърба, но и да доведе до развитието на някои нежелани отоци в ректума – хемороиди. Докато повечето експерти предполагат, че заседналият начин на живот провокира този проблем, други са на мнение, че това не е така.

8. Риск от развитие на диабет

Продължителното застояване може да изложи тялото ви на риск от развитие на диабет тип 2. В случая вероятността се увеличава със 112%, спрямо риска при хората, които са физически активни.

9. По-висок риск от развитие на гестационен диабет при бременните Проучване с бременните жени, които ежедневно са се застоявали на едно място повече от 2 часа, установява, че те са били са със значително по-висок риск от развитие на гестационен диабет. Адекватната физическа активност по време на бременност съдейства за поддържане на здравословно тегло.

10. По-висок риск от рак Според данните, публикувани в Journal of American Medical, заседналият начин на живот се свързва с по-висок риск от рак.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *