Какво се случва с тялото ви ако ядете много месо?

Хранителните навици на всеки човек са различни. Някои се въздържат от месо и месни продукти, докато други ги предпочитат и дори злоупотребяват с количеството консумирано месо на ден. До какво може да доведе прекомерното хранене с месо?

Сънливост

Ако се храните с твърде много месо, това може да изтощи организма ви и да ви направи сънливи и неенергични. Случва се, защото за разграждането и обработката на месото е необходима много енергия, която тялото извлича от запасите си. Храносмилането и усвояването на протеините от месото не става така бързо, както при въглехидратите, които дават моментален прилив на енергия.

Затова е възможно да се почувствате изморени след обилно хранене с месо. Освен това, ако системно диетата ви включва предимно месо за сметка на въглехидратите, мозъкът ви може да страда от изтощение, тъй като въглехидратите са основният му източник на енергия.

Косата и кожата ви може да не изглеждат добре

Ако прекалявате с порциите с месо всеки ден, има вероятност да изпитвате смущения във вида на косата и кожата. Това е така, защото един от най-важните за кожата и косата витамини – витамин С, не се среща в месните храни, а той е главен виновник за синтеза на колаген – протеин, който изгражда структурите в кожата и косата.

По-често боледуване от вирусни инфекции и настинки

Когато диетата не е разнообразна и не включва изобилие от плодове и зеленчуци, а предимно месо, имунната система и защитните ѝ сили също страдат. Ако месото преобладава в ежедневното ви меню, недостигът на витамин С се отразява върху имунната система. Това ви прави по-податливи на вирусни инфекции и затруднява по-лесното им преодоляване.

Запек

Когато хранителният режим е богат на месо, но беден на зеленчуци и фибри, това може да доведе до храносмилателни проблеми, най-вече запек. Добавете пълнозърнести храни, зеленчуци и плодове към диетата си, които да раздвижат червата.

Сърдечносъдов риск

Ежедневната обилна консумация на месо може да доведе до проблеми със сърдечносъдовата система, да повиши холестерола, кръвното налягане и с течение на времето това да доведе до втвърдяване на кръвоносните съдове, поява на плаки по тях, запушване, пише az-jenata.bg.

Всичко това може да се предотврати, ако в диетата се включат полезни въглехидрати и фибри от плодовете и зеленчуците, както и пълнозърнестите храни.

Може да страдате от възпаления в тялото

Обилната консумация на месо може да причини системни възпаления в тъканите в цялото тяло. Липсата на антиоксиданти от плодовете и зеленчуците създава условия за поява на възпаления, които да предизвикат сериозни заболявания в бъдеще в различни органи и системи.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *