Какво се случва с тялото ви, когато се влюбите

Когато се влюбят, хората могат да преобърнат живота си с главата надолу – от поведението до най-важните си приоритети. Ето какво се случва с тялото ви, след като се влюбите:

1. Мозъкът произвежда допамин (което води до еуфория).

Когато мислите за любимия си човек, тялото ви произвежда хормон, който създава усещане за щастие (допамин). Имате същото това усещане, когато правите нещо, което обичате, консумирате вкусна храна или слушате любима музика. 2. Любовта води до намаляване на кръвното налягане. Според статистиката почти всеки възрастен в САЩ страда от високо кръвно налягане, така че това е чудесна новина за хората, които искат да живеят здравословно и щастливо – връзките водят до намаляване на кръвното налягане. Дребни неща като разговор преди работа, вечеря заедно, могат много да помогнат. Но все пак внимавайте, ако страдате от хронично високо кръвно налягане, по-добре е да посетите и лекар.

3. Увеличава се поносимостта ви към физическа болка. Според учените, докато гледаме любимия си човек, мозъкът ни включва механизъм за намаляване усещането за болка. Макар само гледането на снимка на партньора ви няма да има ефекта на анестезия, е добре да го знаете и да се възползвате, за да се почувствате по-добре. 

4. Подобрява се физическото ви здраве. Толкова много са показателите, по които физическото ви здраве реагира позитивно, след като откриете сродната си душа, а учените осветляват нови и нови открития. Вече знаем, че любовта води до по-здраво сърце, по-силна имунна система, загуба на тегло и дори по-дълъг живот, така че обещанието “докато смъртта ни раздели” е нещо повече от признание.

5. Увеличава се устойчивостта на костите. Смята се, че мъже, които са в романтична връзка, имат по-здрава костна система. Все още учените се чудят дали това е биологична реакция или е резултат от по-сериозните грижи към здравето и следване на по-здравословна диета. Макар точната причина да е неизвестна, факт е, че костната ви система става по-здрава.

6. Проблеми със стомаха.

Изразът “пеперуди в стомаха” всъщност е съвсем реален. Макар любовта е страхотно чувство, понякога води до увеличаване нивата на кортизол, хормона, свързан със стреса. Това се усеща като смущение на стомаха и дори позиви за гадене. Същото чувство изпитват булките на сватбения си ден, или когато хората са прекомерно изнервени и стигат почти до разболяване.

7. “Заразявате” се от партньора си от хронични болести. Всеки понякога изпитва трудни моменти в живота си. Но, ако партньорът ви страда от депресия, вероятността и вие да се “заразите” е 19%. Неслучайно около 70% от възрастните хора страдат от болки в долната част на гърба. Болестта на любимия се “пренася” и на нас.

8. Несподелената любов може да ви разболее. Ако взаимоотношенията ви не вървят по план, много е вероятно да страдате от безсъние, стрес на организма, липса на хранителни вещества, които водят до отслабване на имунната система и болести. Съвсем нормално е в такива моменти да изпитвате и физически неразположения, а не само емоционални.

Когато се влюбите, бъдете подготвени, че ще преобразите не само ежедневието си, а и тялото си, както и че ще приемете неволите и неразположенията на любимия си човек. Но нали именно в споделянето на всичко се крие чудото на любовта.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *