Какво се случва с тялото, когато се влюбите

Още от ранно детство хората се стремят към любов, привързаност и закрила. 64% от жените по света са женени или живеят на семейни начала, но колко от тях всъщност знаят как любовта им влияе? Истината е, че всичко от вашето настроение до житейските ви цели може да бъде обърнато с главата долу. И някои от тези промени биха останали незабелязани, ако не беше любопитството на изследователите. И така, ето какво се случва с тялото, когато се влюбите.

1. Мозъкът произвежда допамин

Когато мислите за любимия човек, тялото ви произвежда хормона, който е отговорен за чувството за щастие. Можете да почувствате същия трепет, който ви обзема, когато правите нещо любимо като ядене на вкусна храна, любима песен и т.н.

2. Понижава се кръвното налягане

Статистиката сочи, че високото кръвно налягане се среща все повече при млади хора. За щастие, романтичните връзки могат да помогнат за понижаването му, защото носят спокойствие и цялост.

3. Увеличава се прагът на болка

Учените са открили, че когато сме влюбени, мозъкът ни задейства механизъм, който намалява чувството за болка. Оказва се, че дори виждане на снимка на половинката ни зарежда със смелост и намалява чувството на болка, предизвиквайки окситоцин. Ето защо много лекари смятат, че е добре за жените, които раждат естествено, да бъдат придружавани от партньорите в родилната зала.

4. Подобрява се физическото здраве

Вече знаем, че любовта води до по-здраво сърце, по-силна имунна система, загуба на тегло и по-дълъг живот, което превръща обещанието „докато смъртта ни раздели“ в истински ангажимент.

5. Укрепва здравето на костите ви

Проучване показва, че мъжете, които са в любовна връзка, имат по-здрави кости. Този факт все още се проучва от учените, за да се намери първоизточникът на тази реакция – дали е свързан с усвояването на калций, или с по-добрата форма.

6. Изпитвате стомашни проблеми

Фразата „пеперуди в стомаха“ всъщност е вярна до известна степен. Въпреки че любовта е страхотно чувство, понякога причинява повишаване на нивата на кортизол, което може да разстрои стомаха ви и да ви накара да почувствате гадене.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *