Какво се случва с тялото ни, ако не спим достатъчно

Според проучвания средният американец твърди, че се чувства недоспал 3 дни в седмицата. Спането има многобройни ползи за тялото от повдигане на настроението и увеличаване продуктивността да засилване работата на сърцето. Всичко това означава, че липсата на сън може да обърне нещата и да ни причини много здравословни проблеми, както физически, така и душевни.

Ето страничните ефекти от липсата на достатъчен сън:

Води до „микро сън“ Много реален и потенциално опасен ефект от липсата на сън е т.нар. „микро сън“. Това неволно подремване може да се случва от време на време, дори и по време на важни дейности или задачи, без да го осъзнавате. Може да си подремвате в училище, на работа, дори докато шофирате, което е изключително опасно. Състарява кожата

Липсата на сън води до производство на кортизол, което води до намаляване на колагена, протеинът, който поддържа кожата ни „млада“. Според проучванията хората с редовен и здрав сън имат по-свежа и млада кожа в сравнение с другите.

Отразява се на личните ни преценки

При направен експеримент, 26 участника били лишени от пълноценен сън за 2 денонощия. След това им била поставена задача да дадат своята оценка за различни морални дилеми. Резултатите показали, че поради недостатъчния сън им било много по-трудно да отговорят на по-сложни и заплетени въпроси. Отразява се негативно на емоциите ни Според проф. Дейвид Дингес липсата на сън има различни негативни емоционални влияния върху хората. Знаем, че ако не сме се наспали, ставаме нервни и раздразнителни, но освен това ни е трудно за покажем позитивни емоции на лицето си, да се усмихваме. Дори и да се стараем насила, усмивката ни няма да е естествена.  

Причинява халюцинации и психози

Продължителното недоспиване за дълъг период води да много последствия, включително разстройства на възприятията и халюцинации. Психотичните симптоми се развиват повече в будно състояние. Те варират от обикновено грешно визуално възприятие до халюцинации, мания за величия и могат да завършат със състояние, наподобяващо остра психоза. Това състояние може да се преодолее с продължителен и здрав сън.

Вреди на мозъка Трудно е да се установят точните последствия от недоспиване при хората, но липсата на сън е свързана с шизофрения и деменция. Не само това, но и липсата на сън може да доведе до намаляване функцията на мозъка. Здравословният сън е много важен за правилното функциониране на мозъка.

Качване на килограми Проучване на лекари от Чикагския университет потвърждава, че има връзка между повишения апетит и липсата на сън. Освен това хората, които не спят достатъчно, консумират повече джънк фуд. Ако сте се наспали добре, може по-лесно да контролирате глада си, особено консумацията на вредни храни. И обратно, ако не сте се наспали, желанието ни към определени храни се засилва и трудно устояваме.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *