Какво се случва с тялото ни, когато консумираме люта храна

Някои храни са толкова люти, че готвачите трябва да носят маска, за да защитят очите си. Консумирането на люта храна оказва неоспоримо въздействие върху цялото ни тяло. Но едва ли хората знаят за позитивите и негативите от това. Ето какво се случва с тялото ни, когато приемаме люта храна.

1. Може да намалите теглото си Лютата храна е лесен начин за изгаряне на допълнителни мазнини. Нищо не може да замени физическата активност и здравословната диета, но капсиноидите, които се съдържат в чушките, могат малко да помогнат. Известно е, че те водят до увеличаване разхода на енергия и намаляват телесните мазнини.

2. Увеличава се толерантността ви към болката

Трудно е да повярвате, но самата консумация на люта храна е болезнена за много хора. Специалистите твърдят, че капсаицинът може да се насочи към специално вещество в нашия мозък, което отговаря за чувствителността ни към болка. По този начин подвежда мозъка ни, който игнорира болката, а резултатът от това е, че сме по-издръжливи на физическа болка.

3. Подобрява имунната система Докато се наслаждаваме на пикантни ястия, тялото ни се обогатява с антиоксиданти. Особено полезно е това през зимния сезон и при грипни епидемии, тъй като антиоксидантите ни предпазват от микробите, които атакуват тялото. Ако се страхувате от настинки, сгответе си нещо с люти чушки, за да засилите имунната си система.

4. Удължава се шанса ви за дълъг живот Според проучване хора, които консумират люта храна 6-7 пъти седмично, живеят 14% по-дълго от останалите. Проучването наблюдава участниците независимо от другите рискови фактори. Така че, само лютата храна няма да помогне. Трябва да водите цялостно здравословен живот.

5. Намалява консумацията на захар

Включвайки пикантна храна в менюто ни от време на време, се борим с пристрастеността си към захарта. Обикновено, когато консумираме люто, след това не ни се яде нищо сладко.

Дотук бяха положителните последствия от консумацията на люта храна, а ето и някои от негативите:

6. Вкусовите рецептори страдат Най-напред езикът ви ще усети негативните последствия от лютите храни. Ще почувствате парене, почти като изгаряне и няма да усещате другите вкусове като преди. Вкусовите ви рецептори ще се възстановят, освен ако не ядете прекалено често люто.

7. Алергични реакции

Някои хора казват, че страдат от подпухнало лице и сърбежи на сутринта след пикантна вечеря. Лютите чушки могат да предизвикат алергии. Ако състоянието ви е сериозно, посетете лекар.

8. Стомашните ви проблеми може да се влошат Ако имате чувствителен стомах, не е добре да консумирате пикантна храна. Капсаицинът като цяло има положително влияние върху тялото, но е и дразнител. Може да предизвика временен гастрит. Ако преди това сте имали проблеми със стомаха, пикантната храна може да ги влоши. Лютата храна води и до стомашно разстройство.

9. Предизвиква киселини Лютите чушки съдържат комбинация от киселини и при редовна консумация стените на стомаха започват да парят. Това състояние може да се влоши и да стане хронично. Затова не прекалявайте с пикантната храна. Ако вече страдате от киселини, пийте мляко или охладете изгарянето с малко сладолед.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *