Какво се случва с тялото ни няколко часа, след като се лакираме

Повечето дами приемаме лакирането като напълно естествен и нормален процес. Някои дори толкова много обичат да оцветяват ноктите си, че прекаляват с честотата на нанасяне на лака. Както добре знаем, непрекъснатото лакиране изсушава ноктите и те пожълтяват, пише lifestyle.bg. Оказва се обаче, че лакът може да причини и по-сериозни вреди на организма.

Едно от последните изследвания на тази тема дава някои примери за отрицателните ефекти, които съставките на лака могат да имат върху организма.

За провеждането на експеримента участие взимат 24 жени. Учените установяват, че шест часа след като се лакират, при 90% от участничките се наблюдават повишени нива на дифенил фосфат. Дифенил фосфатът е производно на трифенил фосфат – вещество, което прави лака по-твърд и издържлив, но действа като ендокринен дразнител, засяга хормоните и е токсичен за клетките.

Учените също така откриват, че само 10 часа след като са били лакирани, нивата на дифенил фосфат в организма на дамите се повишава до седем пъти над нормата. А това звучи доста плашещо.

Някои от вредните вещества, които се съдържат в лаковете за нокти и за които е хубаво да гледаме и избягваме, ако имаме възможност, са толуен (разтворител, които придава гладко покритие), дибутил фталат (използва се като ароматизатор) и формалдехид (безцветен газ, който помага да се увеличи срокът на годност на лака). 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *