Какво се случва с тялото до час след консумация на газирани напитки?

Ефектът от консумирането на газирани напитки за тялото е бърз. Няколко минути, след като поемете първата глътка, течността започва да влияе на тялото ви.

Рекламирани и маркетирани като най-бързия начин за утоляване на жаждата, газираните напитки всъщност са точно обратното.

Те са източник на празни калории, т.е. пълни са с калории без никаква хранителна стойност. Това на практика означава, че се наливаме с газирани напитки без да имаме реална полза от тях,

Влияние на безалкохолни газирани напитки върху тялото

Съдържанието на газирана напитка от 350 мл съдържа: 10 супени лъжици захар – това ще шокира тялото ви почти веднага.

10 чаени лъжички е 100% препоръчителна дневна доза. Съставът на напитката се установява до най-малките компоненти, така че не можете да усетите действителната сладост.

Фосфорната киселина и други добавки я омекотяват, така че тялото не може да разбере, че консумирате много повече от дневната доза. 

Знаете ли, че…

Фосфорната киселина може да корозира емайла на зъбите ви и да наруши способността ви да абсорбира калция, който е толкова важен за тялото ви. 

Напитката бързо преминава през червата и стомаха. Кръвната захар се повишава, причинявайки инсулинова експлозия. Черният дроб реагира бързо на глюкозата в кръвта, натрупвайки колкото може повече. Повечето захар се превръща в мазнина. Основната захар, съдържаща се в газирана вода, е царевичен сироп с висока фруктоза или захароза. Те се абсорбират в кръвния поток със светкавична скорост. 

30 минути след консумация, кофеинът започва да се абсорбира. Вашите зеници се разширяват и кръвното ви налягане се повишава, което кара черния дроб да отделя повече захар в кръвта, което води до увеличаване на сърдечната честота и дишането. 

След 40 минути нивото на допамина се повишава до ненормално, така че всички центрове в мозъка се активират. Това създава повишено „вълнение“, което е сходно по характер с произведеното от кокаин, амфетамини и хероин. 

След изминаване на един час, панкреасът индикира, че нивото на кръвната Ви захар се повишава. Той причинява освобождаване на инсулин, за да понижи нивата на кръвната захар. 

Как действа инсулинът?

Инсулинът е основният компонент за клетките на вашето тяло при прием на захар. Веднага щом инсулинът се активира, нивото на глюкозата в кръвта намалява, следователно количеството захар пада до минимум.

След повече от час вие се чувствате уморени, мудни, капризни, жадни и готови за нова доза газирани напитки, особено ако са диетични. Изкуствените подсладители, които се използват в диетичните безалкохолни напитки, също могат да имат ефект върху центровете за удоволствие в мозъка, като по този начин искате да консумирате продукта колкото е възможно повече.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *