Какво се случи в ДЛС „Дикчан“! Има ли схема за незаконна сеч с участието на държавни служители

България е сред държавите с най-много гори в Европа. Покриват една трета от територията на страната. Повечето са с естествен произход, а 4% от тях са се запазили като „девствени гори“, без влияние от човешка дейност.

С приказката дотук.

Независимо от природния ресурс в държавата, се оказва, че точно нейните власти са в основата на прахосването на този ресурс. Това сочат докладите на редица природозащитни организации, според които най-сериозната заплаха за гората е лошият контрол от институциите и високото ниво на незаконна сеч.

И макар че вътрешните хора в незаконната сеч не са тайна за никого, рядко се случва те да бъдат извадени на светло, и то от свои.

На 17 февруари заместник-директорът на ловно стопанство „Дикчан“ Здравко Камбошев хваща в гората 3 камиона на местни фирми с немаркирана дървесина без документи. Материалът е без издаден от лесничеите превозен билет и трябва да се конфискува.

Вместо това и акт за нарушение, двама инженери на стопанството узаконяват дървесината.  Директорът им пък опитва да прикрие това като не съобщава на по-горните институции за нарушението.

Дървесина

Прокуратурата подхваща случая едва след като външни хора подават сигнал до институциите, а и до този момент – 2 месеца по-късно, не разпитва никого.

Превозните билети са издадени на две фирми от кума на директора на стопанството Пламен Поюков.

Според документацията инж. Красимир Карасмилов получава разпореждането от главния лесничей инж. Явор Кальонев.

В склада на фирма ММД пристигна част от дървесината, узаконена от горските служители.

Справка в регистрите показва, че фирмата е собственост на Мехмед Маневски, който карал един от камионите. Друг пък бил на съпруга на кметицата на село Долен – Тодор Мицикулев.

Маневски и хората му не желаят да говорят за сътрудничеството на горските при незаконния курс. Дървеният бос първо праща хора, а после ни гони, когато се опитваме да проверим дейността на фирмата.

Според направената GPS-справка в Регионалната дирекция по горите в Благоевград, същата фирма извършва и други незаконни курсове на 3 и на 11 февруари. Няколко дни след това, служителите в стопанство „Дикчан” узаконяват тяхната кражба.

Дървесина

Директорът Пламен Поюков по това време е в чужбина. В първия работен ден след гафа обаче вместо да уведоми прокуратурата, Югозападното държавно предприятие и Изпълнителната агенция по горите, преназначават служителя си Кальонев на друг участък вместо да го накажат.

Пламен Поюков
Снимка: bTV

„Служителят, който е издал превозните билети, е наказан с последно предупреждение за уволнение, а този, който е разпоредил ще бъде уволнен и е предаден на прокуратурата”, заяви Пламен Поюков, като уточни, че инж. Явор Кальонев ще бъде уволнен.

Явор Кальонев
Снимка: bTV

Директорът излиза в отпуск като кандидат-депутат от ГЕРБ на изборите през март, но не сезира прокуратурата, полицията или контролните институции.

„На 1 март е сигналът. След като констатираме нарушението, ние сме длъжни да вземем писмени обяснения, така че на прокурора да му стане ясно какви точно са нарушенията”, допълни Пламен Поюков.

Той първо е изненадан от поведението на опитния си лесничей, който е в болничен от преназначаването си до днес.Казва, че този служител не е имал нарушения и не го е наказвал досега.

По време на интервюто ни с г-н Поюков, служителят му е бил в общината, опитваме се да го открием по телефона след нея.

Той потърсил помощ в общината, но не вдига телефона си, не е и на адреса си. Откриваме сина му, който по телефона казва, че баща му не е виновен и че е бил в болницата, а сега е на домашно лечение.

Кумът на директора Красимир Карасмилов се разминава само с предупреждение, въпреки че той издава превозните билети. Прехвърля отговорността на колегата си инж. Кальонев:

– Той ми е на мен пряк началник и аз издавам превозни билети.
– Вие не подозирахте, че се случва нещо незаконно?
– Аз въобще не знам. Понеже аз съм на друг обект.
– Аз съм много по-малък от г-н Поюков, за да съм му кум.
– Каква ви е връзката с г-н Поюков?
– Г-н Поюков ми е директор.
– Само?
– Да.

Красимир Карасмилов

„Аз съм му кум… То момчето не е виновно, него го е викнал неговият началник и му е наредил да издаде превозните билети… и той не е знаел, че това е нарушение“, каза Пламен Поюков.

Версията на обвинения в злоупотреба инж. Явор Кальонев обаче е съвсем различна. Дни след това той сам търси екипа ни, за да разкаже своята истина. Малко преди инцидента той се усъмнил, че колегата му Карасмилов е прикрил в отчетите си част от кубиците дърва, които са изнесени към складовете.

Категоричен е, че става въпрос за злоупотреба. Казал на горския с него да мълчи два-три дни, да изчакат да изкарат материал и да видят. По думите му това е постановка.

На въпроса защо са нямали билети, той отвърна, че това е честа практика. Допълни, че заместникът е разпоредил да се издадат билетите, Карасмилов ги е издал.

Лесничеят подписал констативния протокол за конфискуване на дървесината без да прочете какво пише в него.

Инж. Кальонев разбира, че е даден на прокурор от телевизията. Също от репортажа научава, че ще бъде уволнен. Ръководството не му иска обяснения и при преназначаването.

Два месеца след подаването на сигнала, прокуратурата още не е разпитала основния заподозрян в схемата на държавни служители в ловното стопанство.

Търсим отговор докъде в йерархията стига схемата и от Югозападното държавно предприятие, под чиято шапка е ловното стопанство. Разговаряхме с директора на ЮЗДП Дамян Дамянов:

– Директорът уведоми ли ви вас за извършеното нарушение?
Лично директорът не ме е уведомявал, аз разбрах впоследствие.
– Има ли вариант да не е разбрал какво се е случило?
– Не, няма такъв вариант. Не мога да кажа дали го прикрива или не. Когато за едно такова нарушение получаваме наказание „забележка”, това подсказва по най-убедителния начин, че се опитваме не да прикриваме, а да пазим хората, които нарушават изискванията.

Директорът Пламен Поюков е уволнен заради системни нарушения, допускани в стопанството му и липса на контрол. Нещо, за което е наказван два пъти преди това – с две брутни заплати.

Оказва се, че това далеч не е първият случай, в който служители конвоират незаконна дървесина за местни фирми и далеч не първият, който се прикрива.

„Миналата година, по средата на лятото, отново хванахме камион, предвождан от горски служители, без никакви документи, без контролни марки и след задържането на камиона, пост фактум отново беше издаден билет, превозен документ за дървесината и кражбата беше узаконена”, каза Александър Дунчев.

Случаят е от 18 май 2016 г, когато Дунчев засича служителите на стопанството Здравко Заимов и Димитър Начев, които предвождат камион с дърва. Оправданието за липсващия билет е, че в гората нямало обхват и таблетът, на който работят служителите, нямало как да издаде документите. Това не е основание такива да не бъдат издадени, казват от Регионалната дирекция по горите. Въпреки това, по този случай няма развитие, нито уволнени или осъдени служители.

„Това, че Регионалната дирекция е установила, че тук се случва системно да се вози дървесина без документи в нарушение на закона показва наличието на схема”, допълни още Дунчев.

Александър Дунчев

За случай от ноември 2016 г., при който пореден горски е хванат в схема с незаконна сеч в стопанството, мерки до този момент също не са взети. Той не казва кой му е дал инструкции и опъва ли се чадър. Аналогично на лесничея от разследването на bTV, и той излиза в болничен, за да не бъде уволнен. Още един сигнал от миналата година за същото нарушение на други служители остава без развръзка.

„Дикчан” е пример какво се случва в много други стопанства, твърдят хора от дърводобивния бизнес.

Цветан Цонев, чиято дърводобивна фирма работи в района на Попово, цитира случай от държавното стопанство Черни лом от миналата година. Дървесината там е транспортирана с трактор, който не е оборудван с GPS, но електронните билети показват нереални данни.

Той показа документи, според които би трябвало тракторът да е изминал 120 километра за 30 минути, което означава, че е карал с 240 километра в час.

„Очевидно, че не е възможно за толкова време да се измине такъв път. Това всъщност е начин за покриване на или вече открадната дървесина, която е транспортирана на друго място, или подготовка за такова. Като с тези билети се цели само и единствено да се изчистят документите, за да не се види къде отива дървесината”, допълни Цонев.

Официални данни за реалния размер на незаконния дърводобив в България няма. Контролните органи допускат, че неговият размер надвишава 1 милион кубически метра на година.

В същото време статистиката на WWF за периода 2006 – 2013 г показва, че от 7,9 млн. кубика добив годишно – 2,4 млн. са в сивия сектор.

В последно време ключов дял в незаконния дърводобив заемат не толкова традиционното бракониерство и т.нар. цигански сечи, колкото документално скрития добив на дървесина, посочват природозащитниците. Така в тясно съдействие фирми и държавни служители въртят доходоносен бизнес.

„В малките населени места оказването на контрол не е толкова лесна работа, тъй като всички се познават и са обвързани”, твърди бившият зам.-министър на земеделието Георги Костов.

Подобно на уволнения директор Поюков, който е бил кандидат за кмет и за депутат през годините, и други в сектора са имали политически амбиции. За политиката в дърводобива обаче никой не говори открито, дори и след огласяването на схемата „19/45“ от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов през 2014 г, когато той намекна за корупционни практики между горските и Министерството на земеделието.

Цифровото съчетание отразявало това, че на 19-то число от всеки месец директорите на шестте горски държавни предприятия е трябвало да отчитат по 45 000 лева на политици на власт. Случаят така и не стигна до прокуратурата.

Мит или реалност е тази схема – никой не казва, но всеки по веригата вижда симбиозата между политиката и дърводобива по различен начин.

Според бизнесмена Цветан Цонев по-скоро има свещени крави в бранша, които могат да бъдат и с една, и с друга, и с трета партия и това са локални зависимости.

„Има политика, защото дърводобивът е пряко свързан с икономика, особено в планински и горски райони, където друг бизнес често пъти няма. Така че това е много важно от гледна точка на политиката и икономиката по места”, коментира Георги Костов.

Инж. Кальонев смята, че е уволнен политически, защото не е подкрепил една партия. Не уточнява коя, но казва, че е тази, която е била на власт.

„Царят, когато иска да ви отреже главата, няма кой да ви спаси”.btv

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *