HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Какво трябва да знаете, ако получавате помощи за отопление

С проектопромени в наредбата за условията и реда за отпускане на целева помощ за отопление не се допуска пенсионерите, които са получавали помощите, да отпаднат от подпомагане само поради увеличение на пенсиите. Във връзка с предвидения за тази година начин на увеличение на пенсиите от 1 юли от една страна с 2, 4 на сто, и нарастване на минималната пенсия на 180 лв. от друга страна, се предлага корекцията на дохода от пенсии да става с три коефициента при определяне на границата за достъп, съобщава дарик.

Доходът от всички пенсии, получени до 30 юни се намалява с коефициент 1, 302 (сегашната му стойност) – така се компенсират всички увеличения до 30 юни; доходът от пенсиите в размер над 180 лв., определени след 30 юни, се намалява с коефициент 1,333 – той компенсира увеличението с 2,4 на сто; доходът от пенсиите в размер до 180 лв. включително, определени след 30 юни, се намалява с коефициент 1,452 – той компенсира увеличението на тези пенсии от една страна с общото увеличение от 2,4 на сто и от друга страна увеличението на минималната пенсия от 1 юли на 180 лева.

Предложени са и промени, свързани с подпомагане по настоящ адрес – тази промяна е наложителна за синхронизирането с разпоредбите на Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане; изключване на месечните семейни помощи за деца с увреждания при определяне на границата за достъп, за да не отпаднат от програмата семейства, които са получавали такава помощ.

Предвижда се изплащане на целевата помощ в пари на лицата и семействата, които се отопляват на централно топлоподаване – целта е да се даде възможност за по-голяма гъвкавост в аварийни ситуации и гарантиране на тяхното отопление през зимата. Срокът за подаване на заявления-декларации за отоплителен сезон 2017-2018 г. започва от 17 юли 2017 г. Очакваният резултат от предлаганите промени е да се компенсира нормативно регламентираното увеличение на доходите на пенсионерите, програмата за целево енергийно подпомагане да стане по-гъвкава и да се ограничи рискът от отпадане на лица и семейства, които са били бенефициенти на целева помощ за отопление. Предложенията за изменения и допълнения допълнение може да се реализират в рамките на бюджета.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *