
Кое съдържа повече витамин C: чаша броколи или портокал? Вижте сами отговора, като научите повече за ползите на този витамин.
Какво е Витамин C?
Витамин С (известен още като аскорбинова киселина) е един от многото водоразтворими витамини. Тъй като нашите тела не съхраняват водните разтвори добре, то ние трябва да приемаме богати на витамин С храни. Може да обърнете внимание на списъка от съставките на някой пакетирани храни, дали има наличието на “аскорбинова киселина” – тази киселина понякога се добавя към храните, за да им помогне да се запазят свежи и с приятен цвят.
Защо Витамин C е полезен за нас?
Витамин C образува колаген, влакнест материал, който прави съединителната тъкан на тялото ни и поддържа кожата, косата и ноктите живи и здрави. Този витамин също така увеличава усвояването на желязо от тялото. Ако имате нужда да получите повече желязо, опитайте смесването на богати на витамин С храни с богати на желязо храни, за да се уверете, че можете да получите най-доброто от двете.
Витамин С също така действа като антиоксидант – намалява възпалението и предотвратява увреждане на клетките на организма. Можете да си направите експеримент – напръскайте нарязани ябълки или авокадо с лимон сок, ще забележите, че те остават свежи по-дълго време.
Можете лесно да получите витамин C от пресни храни, но много хора вземат добавки, които са безопасни и в малки количества. Трябва да знаете, че всичко над 1000 милиграма може да предизвика стомашно разстройство и вероятно камъни в бъбреците, така че не прекалявайте.
Кои храни съдържат Витамин C?
Дойте момента, в който ще отговорим на въпроса поставен в началото на статията.
– В една чаша броколи има повече витамин C, отколкото в един среден портокал.
Но! една червена чушка съдържа два пъти повече витамин C, отколкото има в портокала! Консумирайте храните по-долу, за да си набавите препоръчителните 60 милиграма Витамин C на ден!
1 средно голям портокал = 70 милиграма (116%)
1 чаша нарязан ананас = 79 милиграма (131%)
1 чаша броколи = 81 милиграма (135%)
1 чаша ягоди = 98 милиграма (163%)
1 средно голяма червена чушка = 152 милиграма (253%)