Какво трябва да знаете за зъбите си според възрастта

Когато става въпрос за различните части на тялото, зъбите са лесни за поддържане. Можете да си осигурите здрави зъби само за 4 минути дневно, разпределени в две миения по две минути, и редовно посещение на зъболекарския кабинет.

Но с напредването на възрастта тези прости стъпки вече не са достатъчни. Специалистите предупреждават, че кариесите, заболяванията на венците и ракът на устата са по-разпространени през по-късните етапи на живота.

Много хора мислят, че кариесите са характерни за децата, но истината е, че възрастните страдат много по-често от това заболяване.

Освен това честотата на оралните ракови заболявания е най-висока след 60-годишна възраст. Въпреки тези данни близо 40% от възрастните не са ходили на зъболекар през последната година. В този процент влизат дори и хора, които ги боли зъб или имат проблеми при дъвчене.

Какво трябва да знаете за зъбите си според възрастта

Добрата хигиена на зъбите и устната кухина често се пренебрегва, а е критична за общото здраве на организма. Ето какво трябва да знаят възрастните, за да намалят риска от дентални проблеми.

Изберете подходяща четка за почистване на зъбите. Остеопорозата, артритът и други здравословни проблеми, свързани с мускулите и движенията, могат да затруднят миенето на зъбите при възрастните хора. За да избегнат неудобствата, те могат да ползват електрически четки.

С възрастта зъбните кариеси се превръщат в по-чести и сериозни проблеми. Затова лекарите съветват да използвате паста за зъби и вода за уста, обогатени с флуор.

Внимавайте и с менюто си. Калцият и витамин D са елементи, които са в недостиг при много възрастни, което може да доведе до загуба на зъби. Освен това трябва драстично да намалите приема на захар.

Какво трябва да знаете за зъбите си според възрастта

Лекарите отдавна знаят, че има връзка между периодонталната болест и сърдечните заболявания. Нови изследвания показват, че заболяванията на венците могат да стимулират проблеми със сърцето, защото водят до възпаление, което може да причини или да допринесе за натрупването на плаки в артериите. Освен това болестите на венците повишават риска от инсулт, болест на Алцхаймер и някои видове артрит.

Слюнката е от съществено значение за поддържането на зъбите здрави. Но много общи лекарства водят до сухота в устата, което може да причини разрушаване на зъбите и други проблеми с оралното здраве.

Дори и да не приемате лекарства, с напредването на възрастта слюнчените жлези вече не работят толкова добре и това също може да причини сухота в устата.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *