Какво ще се случи с тялото ни, ако пием по 2 литра вода на ден

Човешкото тяло се състои главно от вода и очевидно, за да го поддържате здраво, трябва да пиете именно… вода. Но, както във всяко нещо, то трябва да знаете точната мярка. 

Има норма, която се изчислява по следната формула: 30 ml * телесно тегло = дневната норма от нужна вода. 

Важно е да се придържате към нормата, тъй като при прекомерна употреба на течност последствията може вече да не са с положителен, а с пагубен ефект.

Повечето изчисления показват, че масово хората трябва да пият на ден по около два литра вода. Но чудили ли сте се какво точно ще се случи с тялото ви, ако често и в съответните норми поглъщате вода?

Ето какво ще се случи с тялото ви, ако пиете по два литра вода на ден:

1. Увеличете производителността
Както разбрахме, пиенето на твърде много вода е вредно, но в същото време пиенето на твърде малко също е опасно. 

Във втория случай тялото ще страда от дехидратация, чиито признаци се появяват, когато се загубят дори 1-2% от влагата, което от своя страна води до загуба на концентрация и общо намаляване на ефективността на мозъка. 

От това можем да заключим, че пиенето на вода по време на работния процес не е лоша идея.

2. Ускоряване на метаболизма
Научно доказано е, че питейната вода ускорява метаболизма, в резултат на което храносмилателната система се нормализира и в дългосрочен план теглото се стабилизира. 

Също така си струва да разсеете още един мит, свързан с употребата на вода, а той гласи, че не било добре да пием вода (или друга течност) докато се храним. 

Всъщност водата по никакъв начин не влияе върху производството на стомашния сок и храносмилателната ни система може да отдели твърдата храна от течността, което също е научно доказано. 

Важно е обаче да не смесвате водата с вредните (най-често енергийни) напитки, защото последните по своята същност причиняват увреждане на организма.

3. Подуване около очите
Често срещан проблем в обществото през 21 век е подуването на очите (т. нар. торбички), причинено от много стрес, недохранване, липса на сън и много други външни фактори. 

Повишеното количество вода, постъпваща в тялото, може да реши този проблем и да даде свежест на външния ви вид. Но тук си струва да бъдете внимателни и да се опитате да намалите приема на вода след 20-21 часа, в противен случай подуването ще се появи в резултат на излишната течност в тялото.

В заключение!
Разбира се, няма научни доказателства за това, че трябва да се пият точно по два литра вода на ден. Това по-скоро е добър, полезен навик – нищо повече. 

Ако решите да се придържате към него, тогава няма да загубите нищо, въпреки че в началото ще бъде трудно, колкото и смешно да звучи, да свикнете редовно да пиете вода. След известно време тялото ще свикне и ще ви напомни, че е време да изпиете още една чаша. / jenata.blitz.bg

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *