Как влияе на зъбите носенето на маска

Руският зъболекар Генадий Шаргородски разказа пред телевизионния канал “Звезда” за това как носенето на маска влияе върху здравето на зъбите и венците. Лекарят обясни, че покриването на устата и носа за дълго време кара човека да диша по-често. В резултат на това потокът от влага се намалява, причинявайки сухота в устата, което може да доведе до кариес и заболяване на венците. Също така може да причини лош дъх. Шаргородски препоръчва на хората, които дълго време са в маска, да си мият зъбите и да изплакват по-често устата си с вода, да пият повече вода, да използват близалки без захар и дъвки за повече слюноотделяне.

Освен това, поради носенето на маска, на устната лигавица могат да се появят пукнатини и тъмни петна, тъй като бактериите в устната кухина не могат да избягат. Следователно, когато използвате маски, трябва да правите почивки, така че микроорганизмите да имат изход от устната кухина, каза зъболекарят. По-рано германският зъболекар Маркус Фелбер разсея популярните митове за миенето на зъбите, че хората могат да навредят на емайла и здравето на устната кухина. По-специално, не трябва да миете зъбите си веднага след хранене.

Лекарят обясни, че зъбният емайл е защитен от киселинно покритие, което трябва да се формира отново след хранене. Освен това Фелбер предупреди да не се използва редовно сода за хляб и други избелващи средства за емайл, тъй като те могат да увредят зъбите. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *