Как да мотивирате детето си да учи след ваканцията

Докато приготвяте всичко необходимо за ученика, виждате, че детето ви не е толкова активно. В ума му все още е ваканцията и съвсем не изглежда въодушевено от перспективата да се върне към „скучната рутина“ на училището. Искате ли да разберете как можете да мотивирате детето си да учи?

Липсата на въодушевление и по-бавното адаптиране към училищните дейности и задължения след приключване на ваканцията е нещо нормално за децата. Но все пак има няколко подхода, които спомагат по-бързата им адаптация.

Ако се тревожите, че на детето ви ще му бъде необходимо повече време, за да привикне отново с училищните порядки, то тази статия е за вас. Ще споделим с вас няколко изключително полезни съвета.

Важното е да имате план. Добре е да помислите с какви дейности можете да занимавате детето преди първия учебен ден, както и през първите няколко седмици в училище.

Ето няколко идеи:

Занимания с образователна цел

Можете да изработвате заедно албуми, да прекарвате определено време в игри, изискващи бързо мислене или игри на асоциации. Можете да посещавате и образователни сайтове, където детето ви може да се забавлява безплатно.

Ако например искате детето ви да научи испански, можете да го запишете на кратък курс една-две седмици преди началото на учебната година.

Ако детето е музикално, запишете го на уроци, които ще спомогнат развитието на уменията му.

Създайте подходящата среда за учене

За да мотивирате детето си да учи, трябва да му създадете специално място за целта. То трябва да бъде тихо, удобно и без никакви дразнители и разсейващи неща. Важно е детето да харесва мястото си за учене.

Ако все още не сте го избрали, допитайте се и до детето. Оставете го само да го украси и да постави там любимите си предмети. Ако детето ви има бюро, променете подредбата му, за да го направите по-привлекателно за малчугана.

Забавлявайте се, докато пазарувате училищните пособия

Купуването и подновяването на учебните пособия може да се превърне в атракция за децата. Особено ако им позволите сами да си изберат раницата, тетрадките, несесерите и всичко останало, което им е необходимо за първия учебен ден.

Тези, свързани с училището предмети, ще напомнят на детето за учебните занятия и домашните, които го очакват.

Подновете взаимоотношенията със съучениците

Можете да поканите съучениците на детето в дома ви или да им организирате среща навън в парка или да ги съберете да хапнат сладолед.

Така ще подновите взаимоотношенията на детето с приятелите му от училище.

Не позволявайте на детето да играе много на видеоигри

Вероятно детето ви доста се е забавлявало през ваканцията с видеоигри.

Затова, когато наближи началото на учебната година, е най-добре да спазвате препоръките на специалистите и да не му позволявате да играе повече от два часа дневно. Това се налага, защото така по-лесно ще се върнат към рутината в училище.

Подгответе детето за по-ранното ставане

Добра идея е да подготвите детето за по-ранното ставане преди училище. Лягането и ставането навреме са важни не само за детето, но и за цялото семейство.

Ставайки рано, ще имате време да приготвите любимата закуска на малчугана. А то самото ще има достатъчно време да се подготви за училище, без да му се налага да бърза.

Съживете навиците и желанието му да учи

Изключително важно е да създадете дневен режим, мотивиращ детето да учи.

Поставете учебната му програма на видно място. Помогнете му да си създаде план за учене през седмицата, така че да може да разчита и вашата подкрепа.

Детето ви трябва да разбере, че ученето е негова отговорност. Дори и да му помагате с домашните, не трябва да ги правите вместо самото дете.

Ако искате да помогнете по-бързото възстановяване на учебните навици на детето, обърнете внимание на следните съвети:

Изисквайте от детето да учи поне един час дневно. Бъдете настоятелни и следете ученика.

Позволявайте на детето да си почива и да прави паузи докато учи.

Обръщайте внимание, когато детето потърси помощ от вас или от специалист.

Опитайте се да не губите търпение, докато помагате на детето с домашните. Просто си повтаряйте, че не трябва да губите хладнокръвие.

И накрая – никога не е твърде късно да мотивирате детето си да учи. Всяка нова учебна година е възможност то да подобри отношението си към учението и успеха в училище.

Както виждате, това в голяма степен зависи и от вас, така че започнете да планирате новата учебна година навреме.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *