Как да пием кафето си, за да бъде по-полезно

Кафето е една от най-популярните напитки в света. За мнозина то е ежедневен ритуал и дори нещо, без което не могат да си представят деня си.

Въпреки че пиенето на кафе съвсем лесно може да се превърне в лош навик, здравните специалисти смятат, че напитката е една от най-здравословните, при условие, че се консумира разумно. Колкото и да е невероятно, за някои хора кафето е най-големият източник на антиоксиданти в диетата им, превъзхождащ плодовете и зеленчуците взети заедно.

Ето няколко съвета за това как да пиете кафето си, така че то да бъде супер здравословно:

Без кофеин след 14:00 часа

Кафето е един от най-богатите естествени източници на кофеин в диетата на хората. Кофеинът е стимулант, което е една от основните причини кафето да е толкова популярно. Дава ни прилив на енергия и ни помага да останем будни, когато се чувстваме уморени.

Но ако пиете кафе късно през деня, това може да попречи на съня ви. Лошият сън е свързан с всякакви здравословни проблеми. Поради тази причина е важно да не пиете кафе късно през деня. Ако трябва, изберете безкофеиново кафе или чаша чай вместо това, който съдържа много по-малко кофеин от кафето.

Въпреки това не всеки е еднакво чувствителен към кофеина и някои хора могат да спят добре, дори ако са пили кафе късно през деня. Въпреки това, ако смятате, че можете да подобрите съня си, избягването на кафето късно през деня може да бъде ефективна стратегия. 

Не добавяйте захар

Въпреки че само по себе си кафето е здравословно, лесно можете да го превърнете във вредно. Най-добрият начин да направите това е да сложите цял куп захар в него. Добавената захар е може би една от най-лошите съставки в съвременната диета на хората. Захарта, главно поради високото си съдържание на фруктоза, е свързана с всякакви сериозни заболявания като затлъстяване и диабет. Най-добре е да пиете кафето си чисто, но ако го обичате сладко, използвайте естествен подсладител като стевия или малко мед. 

Изберете качествена марка кафе, за предпочитане органична

Качеството на кафето може да варира значително в зависимост от метода на обработка и начина на отглеждане на кафеените зърна. Кафеените зърна обикновено се пръскат със синтетични пестициди и други химикали, които никога не са били предназначени за консумация от човека.

Ефектите върху здравето от пестицидите в храната обаче са противоречиви. Понастоящем има ограничени доказателства, че те причиняват вреда, когато се намират в ниски нива в продуктите. Въпреки това, ако се притеснявате за съдържанието на пестициди във вашето кафе, помислете за закупуване на органично кафе на зърна. То трябва да съдържа много по-ниски количества синтетични пестициди.

Не прекалявайте с чашите кафе

Докато умереният прием на кафе е здравословен, пиенето на твърде много може да намали общите му ползи. Прекомерният прием на кофеин може да има различни неблагоприятни странични ефекти, въпреки че чувствителността на хората варира. Като цяло Health Canada препоръчва да не се превишава количеството от 2,5 мг кофеин на 1 кг телесно тегло на ден.

Като се има предвид, че една средна чаша кафе може да съдържа около 95 мг кофеин, това съответства на около две чаши кафе на ден за човек с тегло от 80 кг. Въпреки това, много по-високи количества кофеин (400–600 мг) на ден (около 4–6 чаши) не са свързани с никакви неблагоприятни странични ефекти при повечето хора.

Пиенето на кафе е свързано с балансиране на рисковете и ползите. Слушайте тялото си и не консумирайте повече, отколкото можете спокойно да понесете.

Поръсете го с канела

Канелата е вкусна подправка, която пасва много добре с вкуса и аромата на кафето. Проучванията показват, че канелата може да понижи кръвната захар, холестерола и триглицеридите при диабетици. Ако имате нужда от малко вкус, опитайте да добавите щипка канела към чашата с кафе. Това е изненадващо добра комбинация. За да намалите риска от потенциални неблагоприятни ефекти, изберете цейлонска канела вместо обикновена.

Избягвайте нискомаслени и изкуствени сметани за кафе

Търговските продукти с ниско съдържание на мазнини и изкуствените сметани са силно обработени и може да съдържат съмнителни съставки. Въпреки това, няма много изследвания за ефектите върху здравето на безмлечните сметани за кафе. Съдържанието им варира според марката и някои може да са по-качествени от други.

Независимо от това, пълноценните, естествени продукти обикновено са по-добър избор. Вместо немлечна сметана, помислете за добавяне на малко пълномаслена сметана или прясно мляко към вашето кафе. Проучванията показват, че млечните продукти съдържат някои важни хранителни вещества. Например млечните продукти са отличен източник на калций и могат да намалят риска от остеопороза и фрактури на костите. Освен това млякото от крави, хранени с трева, съдържа известно количество витамин К, който също е свързан с подобряване на здравето на костите.

Добавете малко какао

Какаото е пълно с антиоксиданти и се свързва с всякакви ползи за здравето, включително намален риск от сърдечни заболявания. Опитайте да добавите малко какао на прах към кафето си за допълнителен вкус. Моката, версия на кафе лате с вкус на шоколад, се сервира в много кафенета. Кафето мока обаче обикновено е подсладено със захар. Можете лесно да си направите свое собствено кафе мока у дома и да пропуснете добавената захар.

Сварете кафето си с хартиен филтър

Свареното кафе съдържа кафестол, дитерпен, който може да повиши нивата на холестерола в кръвта. Намаляването на нивата му обаче е лесно. Просто използвайте хартиен филтър. Приготвянето на кафе с хартиен филтър ефективно намалява количествата кафестол, но позволява на кофеина и полезните антиоксиданти да преминат през него. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *