Как да поддържаме имунитета си в норма

Как да поддържаме имунитета си в норма? Важно е да си съставите подходящо меню, като използвате продукти, които спомагат за повишаване устойчивостта на организма срещу инфекции. Тогава настинките ще ви досаждат по-рядко.

Червени чушки

Червените чушки са отличен източник на бетакаротин и по съдържание на витамин С са на второ място след шипките. Между другото, най-високата концентрация на витамини в този зеленчук се намира до стъблото – в частта, която обикновено режем.

Морска риба

Морската риба е богата на витамини А и Е, както и на протеини. Съдържа ценна омега-3 мастна киселина. Много витамин D се намира и в червената риба. Последните проучвания установяват, че хората с дефицит на този витамин се разболяват по-често и боледуват по-дълго.

Цитрусови плодове

Лимоните, портокалите, мандарините, грейпфрутите са незаменим източник на витамин С, който има благоприятен ефект върху организма и укрепва имунната система. Освен това в цитрусовите плодове има много фитонциди. Тези естествени, биологично активни вещества, както антибиотиците, са в състояние да се справят с патогенните бактерии, позволявайки на тялото ни да издържи тежкото време на настинка и грип. А цитрусовите етерични масла нормализират съня, подобряват настроението и помагат в борбата със симптомите на зимната депресия.

Моркови

Морковите повишават устойчивостта на организма към вируси, помагат при анемия или обща слабост. Морковите са особено богати на бетакаротин, който неутрализира токсините, които се появяват в кръвта, когато човек е болен. Вкусен и здравословен е сокът от моркови. Ако искате да използвате морковите като гарнитура, за да запазите полезните им свойства, варете ги на пара.

Бадеми

Бадемите са източник на витамин Е. Група изследователи от Университета в Масачузетс (САЩ) доказаха, че този витамин играе ключова роля за формирането на здрав имунитет. Поддържа способността на клетките в организма ни да се противопоставят на вирусите и бактериите, като укрепва мембраните им. Наред с бадемите в диетата могат да бъдат включени и други ядки, тиквени семена, сусам и слънчогледови семки.

Тиква

Тиквата е богата на бетакаротин. Той е отговорен за образуването на витамин А в организма, който помага на протеините да регулират правилното взаимодействие между клетките, които повишават устойчивостта на имунната система към вируси. В пулпата на тиквата се съдържат голям брой витамини и минерали.

Какао

Какаото е концентриран природен антиоксидант, съдържа Т-лимфоцити, които са отговорни за специфичния имунен отговор. Най-добрият продукт от какао е горчивият шоколад, който съдържа минимум захар и мазнини. Шоколадът също така активира мозъка, подобрява паметта. Освен това е богат на теобромин, който спомага поддържането на сърдечния мускул в добра форма и се използва при лечението на бронхопулмонални заболявания.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *