Как да почистим машината за кафе вкъщи

Обикновено не смятаме машината за кафе за развъдник на бактерии и мухъл, но всъщност се оказва точно така, пишат от Edna.bg.

Изследване на Националната научна фондация в САЩ сочи, че резервоарът на устройството може да съдържа повече микроби, отколкото някои места в банята.

За да се уверите, че заедно с напитката не поемате никакви микроорганизми, които се развиват в машината, ви представяме следните съвети за повече чистота и по-вкусно кафе.

Измивайте подвижните части след всяка употреба

По този начин ще премахнете следите от кафе, зърна и мазнини.

Можете да го направите над мивката с топла вода и сапун. Ако частите го позволяват, използвайте и миялна машина. Не забравяйте да почистите и отвън, включително загряващата плоча, където попадат и изгарят пръски.

Специалисти като Каролин Форт, директор на Института Cleaning Lab към Good Housekeeping, препоръчва да оставяте резервоара на капака отворен, за да може да изсъхне и да се избегнат бактериите, които обичат влага.

Декалцирайте машината си всеки месец

Може и да сте забелязали, че с времето машината сипва кафето по-бавно. Това е заради минералите от твърдата вода, които се натрупват в нея.

Затова се налага да декалцирате машината си, а най-добре това да стане с добрия стар бял оцет.

Напълнете резервоара с равни части вода и оцет, като поставиш и празен хартиен филтър. Поставете каната на съответното място и нека сложеното съдържание да се извари на половина.

След това изключете машината и я остави за 30 минути, а после отново я включете и нека останалата течност се извари напълно. Изхвърлете съдържанието от каната и повторете процедурата още веднъж, но този път с чиста вода и нов хартиен филтър.

Каната да заблести

Винаги трябва да изплаквате каната след употреба, но ако започне да изглежда мръсна, я напълнете с пенеста топла вода и малко ориз.

Използвайте гъба, за да премахнете лепкави остатъци и изплакнете добре.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *