Как да разберете дали пилешкото е развалено

Пилешкото е сред храните, които могат да причинят хранителни отравяния, ако се консумира развалено. Важно е да знаем как да разпознаваме годността му, въпреки че упоменатите срокове на етикетите са валидни. Понякога месото може да се развали по различни причини, свързани с неправилно съхранение например. Каквато и да е причината за влошаване на качествата му, трябва да знаем как да разпознаваме става ли за консумация или не.

Най-напред проверете датата

Ако се усъмните, че пилешкото не е съвсем наред, винаги естествено започвайте от срока на годност, посочен на опаковката. Препоръчително е суровото охладено пилешко да се готви до 2 дни след датата на опаковане, посочена на етикета, пише Az-jenata.bg.

Използвайте сетивата си

Проверете с очи и нос месото преди да го сготвите. Докоснете го и с пръсти. Ако е съсухрено и доста повехнало, вероятно не става за консумация. Прясното пилешко месо е пружиниращо и еластично. Ако има остра и силна неприятна миризма, също е за изхвърляне. Цветове от сивата и синята гама също са показател за негодност. Ако месото е покрито с лепкава субстанция отново не става за ядене.

Ако месото е сготвено

Когато се чудите дали пилешкото, което стои в хладилника ви сготвено от няколко дни, става за консумация, трябва да проверите най-напред цвета на месото. Ако не е бяло, а е добило сив, син или зелен цвят, подобен на мухъл, не го яжте. Важно е да запомните, че цветът, мирисът и текстурата са водещи, когато трябва да определите дали месото става за консумация или не.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *