Как да разберете дали страдате от тревожност?

Според много изследвания в международен мащаб, дамите са два пъти по-склонни да се стресират от мъжете. Изследване на Американската асоциация по тревожност и депресия разкрива, че нежният пол е два пъти по-предразположен и към развиване на хронична тревожност и раздразнение, което съществува като диагноза.

Какво представлява състоянието на тревожност?

Всеки от нас има периоди, в които изпитва напрежение и тревожност. Това се превръща в проблем, когато тази тревожност и притеснение стане перманентно състояние, отключващо се и от най-дребни напълно битови ситуации.

Тези чувства започват да пречат на нормални дейности в ежедневието на човек и способността му да реагира адекватно на различни ситуации. Едни от най-често срещаните симптоми на състояние на тревожност са:

1. Перманентно състояние на изнервеност и неспокойствие

2. Учестено дишане

3. Треперене

4. Усещане за слабост и умора

5. Липса на контрол на емоциите

6. Инсомния

Какви са знаците на тревожност при мъжете

Причината мъжете да успяват да прикрият това състояние е тяхната способност да прикриват емоционалното си състояние. Още в детството на момчетата им е повтаряно да не „плачат като момичета“ и да се държат кораво. В резултат мъжете задържат емоциите си, особено тези, които в представата им ще бъдат негативно оценени от обществото.

Ето 2 знака, които издават, че мъжът се бори с тревожност:

1. Прекомерна употреба на алкохол и наркотици

Докато дамите са свикнали да изкарват негативните емоции при тревога с писъци, рев, клюкарене и оплакване, мъжете се опитват да ги потиснат като се вкарат насила в друга реалност, отключена след употребата на алкохол и наркотици. Това успокоение е временно, докато трае действието от съответното вещество.

2. Прояви на агресия и постоянна изнервеност

Виждали ли сте голям мъж, който крещи без видима причина? Често господата проявяват своята тревожност и притеснение чрез гневни изблици.

Какво да направите?

Ако забележите, че някой от любимите ви хора се бори с тревожност и не търси помощ, трябва да се намесите. Говорете с него. Накарайте го/я да проумее, че има нужда от помощ.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *