Как да разпознаем алергията към ядки

Алергията към ядки е доста опасна за разлика от повечето видове алергии. Тя може да предизвика сериозни последици след поглъщането дори само на няколко ядки.
По-често от алергия към ядки страдат децата. В доста от случаите алергията се надраства, но може да остане и в късна възраст. Може да се отключи и при възрастни.

Кои са ядките, към които най-често се проявяват алергии?

фъстъци
орехи
шамфъстък
бадеми
бразилски орехи
кашу
макадамия

Когато алергичен към ядки човек погълне ядка, имунната система погрешно я регистрира като вредно вещество. Тя реагира на тези алергени. Обикновено при първото излагане на алергени симптоми не се наблюдават. Имунната система обаче вече е регистрирала веществото като опасно и следващия път предизвиква по-силна реакция, за да го неутрализира.

Когато алергенът навлезе отново в тялото, имунната система освобождава силен химикал – хистамин. Той е в основата и на всички симптоми на алергична реакция.

Кои са симптомите?
Кожни реакции:
обриви
подуване
червенина
уртикария

Симптоми, засягащи очите, носа и гърлото:
запушен нос
кихане
раздразнено гърло
сърбеж в очите

Симптоми в храносмилателния тракт:
гадене
стомашни спазми
повръщане
диария

Кои са симптомите, смятани за по-сериозни и опасни?
Затруднения в дишането – заради подуването в гърлото дишането става затруднено. Наблюдават се къси и кратки вдишвания, които могат да прераснат в алергична астма.

Анафилаксия – най-тежката последица от алергичната реакция. При неовладян анафилактичен шок човек може да изгуби живота си.

Характерни симптоми на анафилаксия:
подуване на лицето
силно сърбяща кожа
ниско кръвно налягане
промени в сърдечния ритъм
объркване

Хората, диагностицирани с алергия към ядки трябва да са много внимателни към готовите продукти, които консумират, защото те често съдържат следи от ядки.

loading...


 

 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *