Как да разпознаем недостига на калций?

Калцият е важен елемент в човешкото тяло. Той е особено необходим на децата за пълното им развитие. Необходимостта от калций при деца от 4 до 8 години е 1000 mg на ден, а на възраст от 9 до 18 години – 1300 mg на ден.

В юношеството приемът на достатъчно количество калций е много важен поради интензивния растеж на скелета. По-голямата част от калция се намира в костите и зъбите.

Недостиг на калций

В допълнение към образуването на скелета, калций участва и в други жизнени процеси: кръвосъсирване, мускулна контракция, секреция на хормони и невротрансмитери.

При балансирана диета, по-голямата част от калция влиза в тялото на детето с млечни продукти. По-малък с зърнени храни, елда, бобови растения, портокали, ядки, зеленчуци…

Абсорбцията на калций в червата се осъществява с участието на витамин D. Неговият недостиг може да причини недостиг на калций. Освен това абсорбцията на калций се предотвратява от млечна мазнина, говежда лой и палмово масло.

Д-р Комаровски разказа как да разпознава недостига на калций при дете.

Признаци на калциев дефицит: нарушение на съня, лошо настроение, алергични реакции, проблеми със съсирването на кръвта, конвулсии, проблеми с костната система.

За точна диагноза, че причината за тези проблеми и заболявания е липсата на калций, трябва да се преминат тестове. След това е необходимо да се запълни дефицита: да се коригира диетата, да се пият витамини, който трябва да включват калций, фосфор, флуор и витамин D.

Струва си да се обърне внимание на употребата на зелените растения. Повечето хора пренебрегват напълно повечето от тях, като само ядат копър и магданоз и много рядко нещо друго. Малко хора знаят, че 100 г спанак съдържа 136 мг калций, което е повече от млякото, пише zdrave.to. Насищащи тялото с калций и витамин D могат да бъдат и марулята и руколата.

Що се отнася до витамин D, той се произвежда в тялото самостоятелно под влиянието на слънцето. Но също така се среща и в храната.

Повечето витамин D може да си набавите като хапвате херинга, сьомга, черен дроб на треска, говежди черен дроб, твърдо сирене, масло, яйца. През зимния сезон можете да обърнете внимание на тези продукти и да ги включите в диетата си.

Продължителният недостиг на калций в организма и витамин D повишават риска от остеопороза, а в ранна детска възраст причиняват рахит. Остеопорозата е прогресивно намаляване на костната плътност, което води до намаляване на здравината на костите. Това води до чести фрактури с най-често срещани натоварвания.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *