Как да реагираме, ако детето ни се разболее от грип

Сезонът на гриповете и настинките е в разгара си, а най-застрашени от тях са децата.

Грипът сам по себе си, дори и да протече не особено тежко, е опасен при малчуганите поради последствията и усложненията, които е възможно да се появят след изчезване на симптомите му. Ето защо адекватното му и своевременно лечение е от първостепенно значение за благоприятния изход от това състояние. Какво трябва да знаем в случай, че детето ни се окаже покосено от коварния гост? 

Помощ, висока температура!

Обикновено родителите изпадат в паника, след като установят, че температурата на детето им се е покачила рязко. Това често предизвиква стрес и чувство на безпомощност у мама и татко. Най-лошият съветник при тази ситуация е паниката. Трябва да знаете, че повишената температура сама по себе си не е болест, а защитна реакция на организма вследствие на настъпила инфекция. Температурата до 38,3 градуса всъщност е полезна, именно поради гореспоменатата причина – така тялото елиминира вредните микроорганизми и увеличава шанса си по-бързо да се справи с инфекцията.

Какво да правим, ако температурата не е надвишила 38,3 градуса?

Детският имунитет е все още незрял и често имунният отговор е свързан с повишаване на температурата до високи нива при малчуганите. Освен това мъниците са по-склонни да вдигат температура дори и при обикновени простудни заболявания. Затова ако температурата не е надвишила 38,3 градуса, не бива да бързате да я сваляте. При грипни състояния обаче децата нерядко достигат температурни стойности от 39 градуса, което изисква незабавни мерки.

Как да реагираме, ако температурата на детето е в стойности над 38,3 градуса?

Ако температурата е със стойности между 38.4 и 39.7 се консултирайте със специалист и приложете антипиретик . Температурата над 39.8 градуса е признак за животозастрашаващо състояние, което при малките деца може да доведе до гърч. Затова е добре незабавно да приложите методи за сваляне на висока температура и да потърсите лекарска помощ.

Изключително важно за всеки родител е да знае, че грипът е вирусно заболяване и не се лекува с антибиотици!

В началото признаците му напомнят простуда, но за разлика от обикновената настинка грипът се развива изключително бързо. При него типичен симптом е високата температура. И детето, също като болния възрастен, изпитва болки в ставите и мускулите. Може дори да се появи суха кашлица и липса на апетит.

На малчуганите в такава ситуация трябва да се дават подходящи лекарства, които да повлияят комплексно всички прояви на болестта, като Флудрекс Тими например. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *