Как да се грижите по-добре за себе си през 2020 г.?

Научете се да казвате „Не“

Вече сме в края на 2019 г..

Освен купищата недовършена работа, редовното суетене около елхата, купуването на подаръци и плановете за празничната трапеза, е време за равносметка. Как минаха толкова бързо тези месеци? Какво успяхме да постигнем? Имахме ли достатъчно време за любимите си хора? Защо не ни вървеше? Отделихме ли малко време за себе си и любимите хобита? Тези и още куп въпроси „циркулират“ в главите ни и търсят отговорите.

Всеки иска да бъде здрав, по-щастлив и да има просперитет през новата година. Едни си пожелават нова любов, други си обещават, че ще спрат да вярват на лъжите на старата и ще започнат начисто.

Списъкът с нещата, които си пожелаваме за 2020 г. е дълъг, но според психолози, в него задължително трябва да има графа „Грижа за мен“. Причината е, че много хора се раздават прекалено за семейството, роднини и приятели, като винаги оставят себе си на заден план и пренебрегват своите желания.

„Личната грижа означава човек да взима участие в дейности, които подобряват неговото психическо, емоционално, духовно и физическо благосъстояние“, коментира пред POPSUGAR психологът Кристофър Джоунс. По думите му, ние живеем в прекалено натоварен свят, хората са толкова стресирани и заети, че не им остава време за почивка и грижа за себе си.

Ето няколко съвета как да се грижите по-добре за себе си през новата година, за да сте по-здрави, щастливи и продуктивни през 2020 г.:
Научете се да казвате „Не“
Има хора, които трудно могат да отказват. Те са свикнали да се грижат за другите и да бъдат отзивчиви. В това няма нищо лошо, но за да се погрижат по-добре за себе си през новата година, трябва да се научат да казват „не“.

Сигурно в много случаи ви е било неудобно да откажете, с което сте се натоварвали с проблемите на другите и сте отделяли от времето си. Човек трябва да бъде добър, но и да има определени граници, което е основното за това да се чувства по-добре. Невъзможността да откажеш на някого, когато си изморен или нямаш възможност да му услужиш, не значи, че си лош човек, а по-скоро е начин да намериш повече време за себе си.

Коучинг специалисти съветват да даваме уклончив отговор понякога, за да излезем от положение. Например, ако не сте сигурни дали ще ви стигне времето през уикенда, за да закарате багажа на леля си с колата, просто й кажете „Имам много работа, ще ти се обадя допълнително“ или „Съжалявам, но в момента не мога да ти кажа с точност“. После, дори и да откажете, няма да се чувствате зле, защото сте предупредили.

„Ранно пиле, рано пее“
И вие ли не можете да станете от леглото рано сутрин? Ако попадате в графата на вечно закъсняващите, тичащите след автобуса и хранещите се в движение, време е да промените това през 2020 г. Ставането рано има своите предимства и вие ще ги откриете, ако си направите по-добър график на хранене, лягане и събуждане.

Давайки си достатъчно време, за да си оправите леглото, , че дори и закуска, вие ще можете да се разсъните по-лесно. Така няма да се напрягате с излишно бързане, ровене из дрехите в гардероба, тичане и гримиране в градския транспорт.

Събудете се, изпънете се и вдишайте и издишайте дълбоко. Може да се пораздвижите малко, дори да направите няколко йога упражнения. Изпийте с удоволствие кафето си, облечете се спокойно и започнете деня с усмивка. Отивайки навреме на работа, ще видите колко по-продуктивни ще бъдете.

Четете книги
Кога за последно сте си купували нова книга? А помните ли кога за последно си легнахте в леглото и почетохте на спокойствие? Четенето е ритуал, с който може да намалите стреса. Книгите вдъхновяват и ни пренасят в нови светове, затова през новата година се опитайте да четете по малко всеки ден!

Изследване на екип от Университета в Съсекс установява, че само шест минути, прекарани в четене на книга, намаляват стреса с 68 %. Това спомага и за по-добрата концентрация при други дейности през деня, обяснява д-р Шароне Уелтфрейд, клиничен психолог.

Има много жанрове, от които може да избирате. Освен че успокоява, четенето има и друго предимство – помага ни да заспим по-лесно.

Повече сън
Качественият сън трябва да е сред приоритетите ви, ако искате да сте в по-добро физическо и психично здраве през 2020 г. Спането поне 7-8 часа на нощ намалява стреса и подобрява настроението.

По-ниската температура в спалнята, спускането на завесите, избягването на електронни устройства, както и загасването на светлините, са нещата, с които ще се унесете в сладък сън много по-лесно. Изпиването на чаша топло мляко също помага.

Медитирайте
„Ходих на йога за първи път. Дишахме странно, някакви поздрави към слънцето, чакри, луда работа… Накрая се прибрах, пуснах си музика и изядох един чипс. Не бих отишла пак!“. Това може да чуете пътувайки в метрото и ако до момента не сте ходили на йога или не знаете какво е медитация, със сигурност ще се съгласите, че тези практики са странни. Но ако ги изпробвате поне веднъж седмично, те ще ви помогнат да отработите стреса и да се избавите от негативните мисли.

Доказано е, че медитирането за час на ден може да помогне при стрес, напрежение и силно безпокойство. То изчиства съзнанието и се грижи за вашата психика.

Ако нямате време за групови уроци по медитация, можете просто да се усамотите вкъщи, да си пуснете релаксираща музика и да седнете на леглото или пода. Затворете очи и вдишайте и издишайте бавно. Опитайте да се абстрахирате от това къде се намирате и визуализирайте – представете си, че сте на по-приятно място.

Правете добро
Както стана ясно, не бива да се раздавате прекалено за другите, защото в наши дни има много хора, които търсят лична изгода и не оценяват това. Но все пак това не значи, че трябва да сте непукисти. Правете добро за околните, без да очаквате нещо в замяна.

Не е нужно да правите грандиозни жестове. Купете кафе или десерт за най-добрата си приятелка и я изненадайте в офиса. Включете се в някоя благотворителна кауза за събиране на дрехи или храна за бездомници или сираци. Ще направите добро и когато отделите време, за да посетите самотната си съседка и ѝ занесете пакет бисквити.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *