Как да станем копирайтър?

Да се научиш сам на копирайтинг изглежда трудничко. Но не е задължително, ако използвате добра система за учене. Ако използвате такава, тя ще обхваща не само техники на писане, а и отвъд. Нуждаете се, също, да разберете добрата структура на писане, как да разионализирате времето за писане и да се научите как да оценявате своите текстове.

А сега ще ви представим няколко стъпки, по които да се водите, когато се учите да бъдете копирайтъри.

Научете се да слушате

Трябва ли да се превърнете в един изискан текстописец? Няколко техники на поезия няма да ви навредят. Например, копирайтърите на Apple знаят как да използват ритъм и рима за да създават убедителни текстове.

Но добрият копирайтинг започва със слушане на вашите клиенти и „крадене“ на техните думи. Когато разберете за какво потенциалните клиенти се борят и когато разберете как можете да им решите проблемите, вече сте на половината път от добър копирайтърски текст.

Как да слушате добре и да „крадете“

За мен най-добрият начин да разберете потенциалните си клиенти, е да говорите с тях директно. Това е така, защото съм открил, че от няколко по-дълбоки разговора се научава много повече, от колкото от голямо проучване. Когато имате възможност да говорите, ето няколко въпроса, които е добре да зададете:

 • За какво ви наемат?
 • Защо се колебаят да ви наемат?
 • Какво очакват да постигнат, когато ви наемат?
 • Какво е мнението им за вашата работа?
 • Какво е било най-ценно от вашата работа?
 • Какво влияние е имало вашата услуга върху техния бизнес?

Обърнете внимание на това, което споделят, проблемите, целите и желанията им. Добре е да запишете фразите, които използват, за да може да напишете текста с техни думи.

Базовите копирайтърски правила

Правилата помагат да създадете правилния баланс между особености и ползи. Също, те ви показват как текстът да представя и материята, и емоционалното привличане на клиента. Ето и няколко правила:

 • Свързани ли са особеностите с ползите?
 • Бъдете конкретни, за да постигнете достоверност.
 • Използвайте доказателства, за да накарате хората да ви вярват.
 • Преодолявайте възраженията.
 • Подтикнете хората да предприемат действия.

Интересувайте се от майсторите и учете от тях

Според мен това е най-добрият начин да се научите да пишете добри копирайтърски текстове. Освен това, по този начин ще се научите как да напасвате заедно всички копирайтинг елементии как най-добре да структурирате вашите текстове. Когато „учите“ е добре да обърнете внимание на:

 • Какво действие читателят трябва да предприеме и дали е ясно?
 • Какви подтикващи фрази са използвани?
 • Как особеностите и ползите са свързани?
 • Как текстът ви вдъхва достоверност и защо?
 • Как информацията е структурирана?

Организирайте процеса на писане

Ако искате да пишете убедителни и добри копирайтърски текстове бързо, то добре организираната работа е задължителна. А ето и няколко съвета, които да ви помогнат в това:

 1. Съберете достатъчно информация и подредете особеностите и ползите. Внимавайте за потенциални недостатъци, уверете се, че ще бъдете достоверни. Събирането на материалите става точно чрез слушане на клиентите.
 2. Структурирайте текста, като заначало представите по-важните неща.
 3. Проверете и коригирайте текста. Следете за „отпуснати“ фрази и ги направете по стегнати. Накрая, оптимизирайте текста (ако е нужно) за търсещите машини.

Практикувайте и изчиствайте грешките

Четенето на книги за копирайтинг определено ще ви помогне. Но за да станете добър в това, трябва да практикувате. Фокусирайте се върху един аспект от писането. Например, подчертайте всичките ви особености и ползи, след което го сравнете със същите в някой друг текст, който харесвате как е написан. По този начин ще отстраните грешките.

Тази кратка система ще ви помогне да станете копирайтър. Бъдете себе си и бъдете постоянни.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *