Топ теми

Как да храним кучето си? 5 често задавани въпроса

За съжаление няма един единствен верен отговор. Всяко куче е различно и има нужда от определени хранителни съставки, в зависимост от тяхното тегло, възраст, порода, и физическа активност, така че изборът на храна за кучета винаги ще довежда до известна доза проби и грешки.

Има няколко важни неща, които трябва добре да се преценят когато взимаме решение как да храним кучето си:

Колко храна за кучета да даваме на любимеца си?

Храненето с точното количество е също толкова важно, колкото и храненето с правилната храна. Всяка храна за кучета има указания за хранене на опаковката. Винаги трябва да започнете, като следвате указанията за теглото на вашето куче. Веднъж щом кучето ви свикне с определено количество храна, следете теглото му, тъй като това е най-лесният начин да разберете дали количествата кучешка храна е правилно или не.

Кога да даваме храна за кучета на любимеца си?

За повечето здрави възрастни кучета графикът на хранене може да бъде много гъвкав. След като установите дневно количество за хранене, можете основно да го разделите на толкова ястия, колкото искате и да ги храните на моменти. Повечето собственици на кучета избират 1-3 хранения на ден, но поради потенциалната връзка между подуване на корема (потенциално животозастрашаващо заболяване, известно още като стомашна дилатация-волвулус или стомашна торзия) и еднократно, голямо хранене, все по-голям брой ветеринарни лекари вече препоръчват разделянето на дневната доза храна за кучета на две или повече по-малки хранения, разпределени през деня. Въпреки че всяка порода може да бъде засегната от подуване, има по-висока честота при породи с дълбоки гърди, а за немски дог, веймаранери, санбернари, ирландски сетери и гордън, които са особено изложени на риск, със сигурност се препоръчват многократни, по-малки хранения.

Да смесваме ли различните видове храна за кучета?

Смесването на различна храна за кучета може да бъде отличен и лесен начин за увеличаване на разнообразието и баланса на диетата на вашето куче. Въпреки че може да има разлика между марките, както и процентите на протеини / мазнини / фибри, количествата микроелементи в пълноценните храни обикновено съответстват на препоръчителните нива. Можете да намерите голямо разнообразие от различни видове кучешка храна в PetNetShop.

Ключът е в това да се работи с проценти. Това е така, защото хранителната плътност на различните храни може да варира значително и това е отразено в препоръчаните от производителите количества за хранене. Така че, придържайте се към проценти: 50% от препоръчаното количество храна за кучета 1 с 50% от препоръчаното количество храна за кучета 2, или 60:40, 70:30, 80:20 и т.н.

Имайте предвид, че някои кучета се нуждаят от време, за да се приспособят към различни храни, така че обикновено е по-добре да смесвате храните заедно за всяко хранене, вместо да ги редувате.

Да сменяме ли храната за кучета?

Храносмилателната система на кучето се нуждае от време, за да се адаптира напълно към нова храна. Поради тази причина винаги е добре въведете нова храна в продължение на няколко дни, за да направите промяната възможно най-плавна. Най-лесният начин би бил да смесите 75% от старата храна с 25% от препоръчителното количество за хранене на новата храна за ден или два, последван от 1-2 дни при 50/50 и за последните няколко дни 25 % от старата храна със 75% от новата. Плавната промяна е особено важна за кучета с чувствителни стомаси.

Какви хранителни вещества са нужни на кучето?

Всички кучета се нуждаят от широк спектър от хранителни вещества, за да живеят здравословно. Те варират от макро хранителни вещества като протеини и мазнини, от които кучетата се нуждаят в големи количества, до микро хранителни вещества като витамини и минерали, които са необходими в много по-малки количества, но са също толкова важни за здравето на кучетата. Всяка храна за кучета трябва да предоставя тези така нужни за кучето вещества, за да се чувства то добре. Най-надеждни са храните затворени в опаковка, която ги предпазва от директен досег с въздуха. По този начин храната се запазва свежа.

Най-важните нутриенти за вашето куче, които са задължителни в кучешката храна са протеини, мазнини, фибри, минерали, и витамини.

Протеинът е важна част от всяка клетка в тялото на вашето куче и е от съществено значение за здравословния растеж и възстановяване. Кожната и мускулната тъкан съдържат големи количества протеин, а също така е основният компонент на косата и ноктите. При кучетата протеинът също е важен енергиен източник. Така, че в храната за вашият любимец трябва задължително да е и добър източник на протеин.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *