Как да шофираме безопасно в дъжда

Ако караме автомобил от поне няколко години, за нас едва ли ще е тайна, че няма две еднакви ситуации на пътя. И тук не говорим само за трафика наоколо, а за пътната настилка, за климатичната обстановка и съответния час от денонощието.

Човек винаги трябва да бъде нащрек и да предприема необходимите мерки, за да подсигури собствената си безопасност. В тази връзка, шофирането в дъждовно време е едно от най-сериозно подценяваните от хората, пише lifestyle.bg. Все пак това е просто вода, нали така?

Далеч сме от мисълта, когато вали просто да отбием встрани и да поемем по пътя си пеша. В дъжда няма нищо страшно, просто трябва да сме наясно с няколко ключови момента, за да осъществим пътуването си безпроблемно. Ето ги и тях.

Подготовка за пътуването

Безупречната работа на спирачната система и окачването трябва да са подсигурени по всяко време, но това е от особено значение, когато караме на дъжд. Същото важи и за състоянието на гумите и налягането на въздуха в тях.

Не е необходимо да се изхвърляме със супер скъпи високоскоростни гуми, а просто да подсигурим автомобила с комплект нови всесезонни или летни гуми в зависимост от климата на страната. Мнозина от нас пренебрегват чистачките, които трябва да се сменят на няколко години, за да имаме и адекватна видимост все пак.

Аквапланинг: забавен, но много опасен

Това е ситуация, която се случва, когато автомобилът навлезе в силно наводнен участък от пътя с висока скорост. Тогава между гумата и пътната настилка се образува много тънък филм, който кара колата да изгуби сцепление, а водачът да изпадне в ситуация, в която няма контрол.

Тук гумите са много важни, но понякога дори те не могат да ни спасят, затова трябва да знаем какво да направим.

На първо място, да съобразим скоростта си, преди да се е стигнало до аквапланинг. Нужно е да караме по-бавно от обикновено и да внимаваме за локви. Да избягваме и натискането на спирачката, особено ако автомобилът ни няма ABS система против блокиране на колелата.

Ако все пак усетим наличието на аквапланинг, трябва да останем спокойни, да не натискаме спирачката и да не въртим рязко волана, тъй като това само ще накара колата да поднесе.

Нежно отпускаме педала на газта, докато колата намали и си върнем контрола. Ако е необходимо да натиснем спирачката, правим го много внимателно и избягваме сериозни сътресения.

Един от майсторските трикове е да натиснем много бързо съединителя, което ще позволи на колата да „потъне“ и да си върне сцеплението.

Спазвайте дистанция!

Широко известен факт е, че дъждът увеличава спирачния път и намалява видимостта. Може да реагираме на това като увеличим дистанцията до движещия се отпред автомобил. Така имаме повече време за реакция, особено имайки предвид, че дъждът понякога не вали с една и съща сила, което може да накара колите отпред изведнъж да намалят рязко скоростта си.

Трябва да използваме спирачката по-внимателно, защото водата прави настилката по-хлъзгава, а ABS системите, колкото и ефективни да са в това да ни позволяват да сменяме посоката при силно натисната спирачка, имат склонността да увеличават спирачния път.

Добър начин да се уверим, че дистанцията е подходяща, е да изберем статичен обект до пътя (знак, стълб, реклама) и да отброим три или повече секунди от момента, в който предната кола минава покрай него, до момента, в който ние преминем през същото място.

Избягваме водата

По-лесно е, отколкото звучи. Гледаме напред и се стараем да не влизаме в големи локви или течаща по пътя вода. Ако няма как да избегнем препятствието, просто намаляваме значително скоростта си.

Винаги поглеждаме в огледалата преди това, за да се уверим, че в съседната лента до вас няма друг автомобил, защото може да причиним сериозна катастрофа.

Локвите са не просто предпоставка за аквапланинг, но също и чудесно прикритие за дупки и отломки по пътя. Последното, което бихме искали в дъждовния ден, е да спукаме гума или да разбием окачването на автомобила си.

Разплисканата вода е и много опасна, защото може да попадне директно върху друг автомобил и да предизвика катастрофа. В градски условия пък някой случаен пешеходец може да бъде изкъпан, без да е искал това.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *