КАК Е ПРИ ДРУГИТЕ! В детските градини в Германия децата имат зеленчукова градина, за която да се грижат, не учат стихчета, които да рецитират на тържества

Оказа се, че да обобщиш образователната система в Германия за децата до 5 години е толкова трудно, колкото и да получиш място в детска градина в София. И в Германия нашите сънародници срещат трудности, някои дори са несравними с изискванията на ИСОДЗ, но все пак нека разгледаме какви са параметрите на детските заведения в провинциите в Германия.

Видовете детски градини в Германия са общински, католически, евангелистки, родителски и частни детски заведения. Таксите са различни, в зависимост от това кой ги менажира. В Германия е популярен методът да има фирмени детски градини, например към BOSCH има осигурен детски център. Има и веган градини, вегетариански, двуезични, както и чуждоезични.

БЕЗ ТЪРЖЕСТВА, НЕКА ДЕЦАТА СА ДЕЦА

Децата в градините, които са насочени към заниманията, имат „часове” по математика, театър, език, чужд език, труд и творчество, спорт, медии, шах и т.н. Курсовете се увеличават с възрастта. Такива градини са кът, тъй като в Германия предимно оставят децата да бъдат деца, не ги натоварват от малки с уроци и представления. Но има и изключения.

„От ноември редовно започват занимания за децата – пеене за родителите, пеене на възрастни хора, коледна пекарна, работилнички с родителите, правихме заедно и латерни за Св. Мартин, коледно тържество в групата с родители, събирахме се и за закуска веднъж заедно”, разказва майка от германската столица.

В БЕРЛИН ЯСЛИТЕ И ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ СА БЕЗПЛАТНИ, ДОПЛАЩА СЕ 23 ЕВРО ЗА ХРАНА МЕСЕЧНО. В ЗАПАДНА ГЕРМАНИЯ Е СТО ПЪТИ ПО-ТРУДEН ПРИЕМЪТ В ДЕТСКА ГРАДИНА ОТ ТОЗИ В ИЗТОЧНА ГЕРМАНИЯ.

В Източна Германия над 90 процента от жените се връщат на работа в първата година от майчинството си и оставят децата в детска градина. Към 2018 г. 42 процента от децата под тригодишна възраст имат място в детско заведение в Източна Германия. В Западна Германия само 12 процента от децата в тази възрастова група посещават детска градина.

МАСОВО ДЕЦАТА СА ПО 10 В ГРУПА, НО ЛИПСВАТ ВЪЗПИТАТЕЛИ, АКО ДЕЦАТА СА НАД 20, ВЪЗПИТАТЕЛИТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СА ДВАМА, ПЛЮС ДВАМА СТАЖАНТИ, ЗА ДА СЕ ПАДНЕ ЕДИН ЧОВЕК ДА ОТГОВАРЯ ЗА ПЕТ ДЕЦА МАКСИМУМ.

Пращат CV на детето

Ясни критерии за прием няма – някъде ги нареждат според това кога са се записали родителите, други хора пращат един вид CV на детето си със снимка, таланти, интереси. Но масово изискват децата да са имунизирани от тетанус.

В Баден-Вюртенберг яслата е екзотика, струва рекордните 740 евро

„В Баден-Вюртенберг все още се счита, че жена, която дава детето си в ясла, е лоша майка. Намират за ненормално да си оставиш детето цял ден държавата да ти го гледа и да отидеш на работа. Естествено, със същия манталитет са и в общините и респективно яслите в нашия район са екзотика. Цените също са съразмерни на екзотична почивка на Карибите. Най-евтината ясла иска 740 евро на месец, за да гледат детето на топло от 7:30 до 16:30”, коментира българка, която живее в провинцията.

В НЯКОИ ЯСЛИ НЯМАТ ПРАКТИКА ДА СЛАГАТ ДЕЦАТА ДА СПЯТ СЛЕДОБЕД И ИМА ОТДЕЛЕН КЪТ С МАТРАЦИ ЗА ДЕЦА, КОИТО СЕ ЧУВСТВАТ УМОРЕНИ.

В Бавария се кандидатства за място в ясла, докато жената е все още бременна. Там от 8 до 17:00 ч. таксата е 550 евро на дете за ясла и към 300 евро за детска градина. На места се плащат и по 60 евро на месец за храна – закуска, обяд и следобедна закуска. Някои родители плащат на ден (към 1,50 евро), други си носят закуската и обяда от вкъщи, плодове и зеленчуци, а в някои детски градини родителите носят дори и тоалетната хартия.
Почивката на повечето детски градини е около 5-6 седмици в годината – 2-3 седмици лятото, 2 седмици зимата около Коледа, няколко дни около Великден и на някой друг празник в Германия.

„Имат и кръжок „Грижа за животните” – във всяка група има по един аквариум и само в една – терариум с насекоми и паяци. Имат и къщичка с два заека на двора. За тях всеки уикенд се грижат родителите, редуваме се. Лятото вземат 3-4 кокошки под наем. Всяка група има и малка зеленчукова градинка”, споделя майка, която живее в Майнц.

Два пъти в седмицата ходят на разходка в гората

В градините в малките селца в Германия децата се гледат по-свързано до природата. В други пък е заложен методът „Монтесори” и 90% от играчките са дървени или такива от естествени материали.

ОТГЛЕЖДАТ ГИ БЕЗ СТРЕС АКО ИМ СЕ ЯДЕ, ЯДАТ, АКО НЕ НЕ ГИ НАСИЛВАТ. СЪЩОТО Е И СЪС СПАНЕТО, РАЗКАЗВАТ МАЙКИ.

Германските ясли и детски градини разчитат много на комуникацията с родителите – има семейни срещи един път в месеца, а в една от съботите има среща само между бащите и децата им – в детската градина.

„На всеки шест месеца се провежда разговор с родителите относно развитието на детето – храна, поведение, игра с другите деца и т.н. Ежедневно също се казва как е минал денят на детето, какво е правило то, дали е яло, с кого и какво се е занимавало”, споделя майка от провинция Хесен.

Децата със специални образователни потребности имат право на транспорт от и до градината

„В интеграционен детски център в провинция Туринген в групите са както „нормални” деца, така и деца с различна степен на увреждане. Като дойде дете с диабет, възпитателките се пращат на обучение как да се грижат за него. За аутистите също се отделят ресурси, за да ги занимават и отделно от цялата група. В градината има логопеди, физио- и ерготерапевти, отделно за аутистите, на които е назначено Fоrderung, идва една терапевтка и работи с тях поне веднъж седмично.

„Ако семейството е социално слабо или ако доходите не са достатъчни, хората в Германия получават помощ само за наема и детската градина. Това, че родителите не работят например, не е причина детето да не посещава детска градина и тогава таксата за 5 часа се поема от общината”, споделя майка в Германия.

Kitagutschein е система, която ви позволява да получите безплатни грижи за деца в Берлин, за които се кандидатства. Тя дава право на детето да посещава градината до 9 часа на ден безплатно. Това зависи от възрастта им – децата между 2 месеца и 1 година могат да посещават безплатно детска ясли или да имат бавачка (Tagesmutter) за 4-5 часа на ден. Доплаща се само за храна около 20-30 евро на месец.

Може да кандидатствате за Kita, като покажете часовете на работния си договор или работните ви ангажименти на свободна практика. Децата над 1 година имат право на 7 безплатни часа на ден, тези над 3 г. – на 7-9 безплатни часа.

В Швейцария масово тръгват на детска градина на пет години, всеки ден излизат на двора, дори при буря

В Швейцария записването за градина се случва след навършването на 4 години при детето, а задължителната предучилищна там започва на пет години. В действителност малка част от децата в малък град посещават педагогическо заведение до навършването на четири-петгодишна възраст. Част от тях са били участници в т.нар. „Spielgruppe” – частна седмична група за игра, един или два пъти седмично, с продължителност до 2 астрономически часа, именно с цел приобщаване, общуване с други деца, привикване към училищния модел.

Общината има всички данни на децата, родени в съответната година на територията на града, и изпраща по пощата набор от документи.

ПОЛУЧАВАШ ПИСМО ПО ПОЩАТА С НАБОР ОТ ДОКУМЕНТИ

В писмото пише „Вашето дете ще бъде записано на градина“, но без подробности къде и коя е тя. В писмото общината пита дали детето има нужда от асистенция, както и какъв е неговият говорим език.

ЕДНА ГОДИНА ОТЛОЖЕН ПРИЕМ

Приемът може да се отложи с една година и повечето швейцарци го правят, защото според тях децата са твърде малки да започнат да ходят на детска градина от четиригодишни.

Жените са предимно домакини, стоят вкъщи, това е масово явление в Швейцария, след 35 те раждат първото си дете. Майчинството там е 14 седмици, като с позволение на доктор могат да ти дадат още две седмици преди раждане.

ШВЕЙЦАРИЯ НЕ Е СОЦИАЛНА СИСТЕМА

В Швейцария трябва да си готов да плащаш, ако имаш дете. Социалните услуги не се предоставят безплатно, а зависят от доходите. Например частната детска градина или всяка една такава услуга, свързана с децата, било то почасов център, се определя от личния доход на семейството. Там не смятат, че някой е длъжен да им гледа детето.

Децата имат опция да ходят и на занималня след градината, тъй като в немската част на Швейцария рядко заниманията са повече от 3-4 часа сумарно. Това е за майки, които работят, то е държавно, но е платено и пак се определя от личния доход.

В градините няма медицински сестри, има една учителка и помощник-учител, която идва в определени дни, когато децата имат определени занятия, например готвене. Имат и учителка по немски.

В страната държавна ясла или институция, осигуряваща грижа за децата под четири-петгодишна възраст, просто няма. А децата на работещите двама родители най-често посещават „kinderkrippe” (немск. гов. част ) или „crеche” (фр. гов. част) – частна ясла/градина, която струва скъпо, особено на добре платените служители.

Това е така, защото месечната такса се определя отново на база годишния доход и броя на членове в семейството. За две деца във възраст, която изисква грижа, дължимата сума би могла да да надвишава значително заплатата на единия родител. Нещата се усложняват значително с броя на всяко следващо дете. Всъщност самата данъчна система сякаш наказва семействата, в които работят двама, защото данъчната тежест се увеличава право пропорционално на семейния доход.

Майките в повечето случаи работят на половин работен ден или само по два дни в седмицата.

В по-големите градове родителите ползват частни детски градини, но в малките градчета на Швейцария няма такова понятие.

ТЕГЕСМУТЕР ГЛЕДАШ ДЕЦА ЗАЕДНО С ТВОЕТО

Тегесмутър е т.нар. „дневна майка”, която чрез изкаран курс може да гледа други деца заедно с нейното. Не й е нужно педагогическо образование за целта. Общината я одобрява и дава лиценз, а за целта услугата се заплаща на майката и чрез финансиране от общината, и чрез такси от родителите. Отново на база доходите им.

ЛАНГЕНТАЛ СЪРЦЕТО НА ШВЕЙЦАРИЯ В НЕМСКАТА ЧАСТ

Ще разгледаме в детайли образователния процес на детска градина в града Лангентал.

Детската градина трае 3 часа и 30 минути

Детската градина започва в 8:15 и приключва в 11:45. Децата играят, учейки, всички играчки са от типа на монтесори, имат пъзели, а за момичетата – кътове за гладене и за готвене, за гледане на бебе. На влизане в помещенията учителите не посрещат децата, както при нас, а възпитателите стоят близо до входа, но родителите не влизат.

Кът за четене на книжки

Децата в детските градини имат само дървени играчки, нямат пластмасови. Там родителите нямат личен контакт с учителката, но те те правят част от градината в рамките на отворен ден в детската градина един път в годината, както и има инициативи, в които родителите често се включват и помагат.

Децата се извеждат всеки ден, без изключение

В градините имат огромни дворове, като в началото на всяка учебна година учителките дават на родителите списък с нужните неща за игра навън – гумени ботуши, гумено яке и панталон за сняг.

По разказите на наша българка в Швейцария децата всеки ден се извеждат на двора, независимо от климатичните условия. „Имало е случаи при буря и жълт код за вятър и валежи, децата пак да са навън”, споделя наша сънародничка специално за детските градини. Организират им поне веднъж месечно разходка в гората. Там ги учат как да палят огън и други екстремни неща. Там е нормално децата да се цапат, да са мръсни, трябва да имат допир с природата.

На 5 г. децата в Швейцария вече могат сами да ходят на градина – да, странно е, но за малък град в Швейцария не е табу. Те трябва да носят светлоотразители – медальони или жилетки. Всяка година в началото на срока идва полицай и им показва как да пресичат и как да внимават по пътя.

Спрямо образователните методи учителите там учат децата на дисциплина, за тях правилата са най-важните. Всяко дете носи любимата си играчката и го показва пред децата един път в седмицата.

Родителите събират пари само когато водят децата на театър и то е един път в годината или когато имат детско тържество. Има една или две майки от родителския съвет към детската градина, като тя организира кои майки ще приготвят храната. Събитията почти винаги са навън, и на минус 20 градуса е имало тържества, разказва майката.

Всеки срок си има тема, миналата година в тази детска градина е била цирк и цялата градина била украсена в тази тематика.

Има ваканции, те са около 15 седмици годишно и това е голям проблем за работещите родители.

В детската градин няма храна, родителите осигуряват всеки ден „бърза закуска”, като всички деца носят кутии от вкъщи с нарязани моркови, сандвич, хапки и около 10.30 ч. всяко дете си отваря кутията и закусват заедно. Сладкото е забранено.

Има изисквания от ХЕИ за чистота на помещението, правят им се медицински прегледи, но често се случва децата да ходят хремави, според разбираният там едно дете не трябва да ходи на детска градина само ако има температура и повръща. Когато приемат децата в детските заведения, правят изследване дали детето е здраво, но там например ваксините не са задължителни.

В Швейцария не е прието децата да спят следобед, но всички деца си лягат в 7.30 ч. вечерта.

В Дания децата дялкат с ножове, катерят се по дърветата

Представи си гледката как тригодишни се катерят по дърветата и дялкат пръчки с нож! Звучи ти като филм на ужасите, а всъщност това е детска градина в Дания. Една на всяка десет практикува този начин на обучение. Горските детски градини в страната позволяват на децата да се скитат свободно в горите и да се запознаят с природата, докато си играят по дърветата и изследват всяко кътче от гората.

Около 10% от детските градини в Дания използват тази концепция за игра на открито, без значение какво е времето навън – дали е слънце, сняг или дъжд. Няма значение от условията – тези деца учат там при всичките „неудобства“.

За децата там няма огради или оградени пространства за игра, или нещо, което да им е забранено, освен ако има река или езеро, но те никога не остават без надзор. Тези горски детски градини често се ръководят от педагози, които имат висше образование в областта на човешкото развитие, така че това не е просто някаква „хипи концепция“, а учителите дори имат прозвището „специалист по образование на открито“.

На въпроса дали тази игра с ножовете не е опасна за деца, педагозите казват, че те се учат как правилно да използват ножовете, така че това да не е оръжие, а инструмент. А спрямо катеренето по дърветата – учителите им повтарят всеки път, че трябва да използват мозъка си, но и педагозите трябва да се уверят, че децата могат да се грижат сами за себе си, и фактът, че те се учат да бъдат внимателни и това е част от тяхното обучение, не е без значение.

БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ КАКВО Е ВРЕМЕТО НАВЪН ДАЛИ Е СЛЪНЦЕ, СНЯГ ИЛИ ДЪЖД, ДЕЦАТА СА ТАМ

Според директора на една от тези детски градини само веднъж за 17 години се е наложило да откарат едно от децата, които се обучават при тях, в болница, заради нараняване.

Защо родителите в Дания са фенове точно на тази концепция за детските градини? Защото децата им прекаляват с висенето пред телевизора и компютрите още от бебета. А този метод им осигурява начин да играят и да живеят на открито ежедневно.

ДЪРЖАВАТА В ПОВЕЧЕТО ОБЩИНИ ПЛАЩА ДО 70% ОТ РАЗХОДИТЕ ЗА ДЕТСКА ГРАДИНА

В много страни цената за посещението на три деца в детска градина би била скъпа, но в малко градче в Дания семейство плащат около 700 долара за тази услуга. За тях това е достъпно, защото датската държава го субсидира значително. Местните власти в някои градове в Дания са законово задължени да плащат до 70% от разходите за такси за детска градина, докато родителите покриват останалата част. Причината държавата да си позволи да направи това е, защото Дания има една от най-високите данъчни ставки в света, като средният датчанин плаща обща сума от 45% данъци върху дохода.

В Копенхаген, ако имате две деца, които посещават общинска или частна детска градина, автоматично ще получите субсидия (søskendetilskud). Това означава, че ще плащате пълната цена за посещение на едното дете и половин цена за другото дете.

Ако и двете деца са записани в частни детски заведения, субсидията за братя и сестри е 42,5% от таксата.

В Копенхаген може да регистрирате детето си за прием в детска градина, преди то да е навършило четири месеца. Общината гарантира място за детето в рамките на два месеца.

ДЕЦАТА НЕ СИ СТОЯТ ВКЪЩИ, ДОРИ МАЙКИТЕ ИМ ДА СА БЕЗРАБОТНИ

Образователната система в Дания стимулира майките да се върнат на работа и именно заради това в страната отчитат увеличение на жените, присъединяващи се всяка година към пазара на труда. В момента в Дания, ако не пуснеш детето си на детска градина, всички ще те гледат учудено, защото това там не се толерира.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *