Как зимата се отразява на сексуалния ни живот

Може и да не го осъзнаваме напълно, но всеки сезон има своето влияние върху сексуалния ни живот, и това със сигурност сте го усещали. Днес се концентрираме върху зимата и нейното отражение върху желанието за подвизи в леглото. Вижте как ни се отразяват студените месеци:

Ниските нива на витамин D могат да доведат до еректилна дисфункция
Оказва се, че липсата на слънчева светлина може да има директно въздействие върху нашите способности да правим секс. Според д-р Дейзи Мей Шерър, която специализира в сексуално и репродуктивно здраве, еректилната дисфункция може да се свърже с ниските нива на витамин D, които най-често се дължат на недостатъчното излагане на слънчева светлина. Статия от 2018 година, публикувана в International Journal of Impotence Research потвърждава, че сексуалната дисфункция има връзка със стойностите на витамин D в организма на мъжете.

Ниските нива на серотонин повишават сексуалното желание
Серотонинът е важен невротрансмитер за организма, тъй като помага да се регулира настроението, енергийните нива, сънят, сексуалното желание и функция. Изследване от 2002-а, публикувано в The Lancet открива, че серотонинът обичайно е с най-ниски нива през зимата. А изследване от 2010-а, публикувано в списание Drug, Healthcare and Patient Safety, разкрива, че серотонинът може да понижи сексуалната активност. По тази логика е възможно по-ниските нива на серотонин през зимата всъщност да ни стимулират да имаме по-голямо сексуално желание.

Високите нива на тестостерон също повдигат либидото
Изследване от 2003-а година, публикувано в Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism открива, че мъжете изпитват най-ниските нива на тестостерон през годината през летните месеци, когато температурите са високи и през деня има повече слънчева светлина. Тези вариации се оказали наистина сериозни – с разлика от 31% между най-ниските и най-високи нива на тестостерон. Като имаме предвид, че тестостеронът е най-близкият хормон до сексуалното желание на мъжете, това означава, че през лятото те имат по-голямо желание в сравнение със зимните месеци.

Мъжете намират женските тела по-привлекателни през зимата
Звучи странно, но има логика, а тя е, че през лятото мъжете свикват с гледката на повече голота, а през зимата това липсва и съответно повишава желанието им доста повече отколкото през летните месеци.

Спермата през зимата е повече
Да си припомним часовете по биология за малко. Производството на сперма е най-високо, когато тестисите са с няколко градуса по-малко в сравнение с температурата на тялото, което се случва в студените месеци. Научното доказателство идва от статия, публикувана в Journal of Andrology, в която се твърди, че концентрацията на сперма е значително по-голяма през зимата и е в много по-добро състояние за запазване на сперматозоиди.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *