Как кожата алармира за COVID-19! Има поне пет признака

Новият коронавирус води до една по-тежка пневмония, със симптоми като кашлица, висока температура, втрисане, главоболие и очно възпаление. В същото време обаче има поне 5 кожни признака, които показват наличието на зараза.

Откритието е на Испанската академия по дерматология и венерология (AEDV). Ръководителят на изследването Кристина Галван Касас посочва, че има връзка между кожните усложнения и степента на заразяването с COVID-19.

В продължение на 2 седмици са били изследвани 375 души, диагностицирани с коронавирус, при които били установени съпътстващи кожни заболявания, появили се изведнъж без видна причина.

Макулопапуларни изригвания

Те са най-честите – в 47% от случаите, при това сред пациентите в най-тежко състояние, с честота, подобна на други вирусни инфекции.

Уртикариални лезии

Изследвани са в 19% от случаите, основно върху торса или разпръснати по тялото. Предизвикват силни сърбежи, забелязани са при пациенти в тежко състояние, появяват се едновременно с други симптоми, свързани с COVID-19.

Мазолоподобни обриви – краката и ръцете

Този тип симптоми се оказа характерен за по-млади пациенти с по-лека прогноза на заразата, открит е в 19% от случаите в по-късен етап на инфекцията от коронавирус, продължава около 12 дни.


 
Везикуларни изригвания

В 9% от случаите са забелязани, по-често при пациенти на средна възраст и със средна интензивност на заболяването.

Ливедо ретикуларис

Отбелязана е появата му в 6% от случаите, характеризира се с поява на червеникаво-сини до лилави, мрежовидно разположени петна по кожата, предимно по кожата на краката в резултат на нарушен приток на кръв към кожата. Бяха забелязани при по-възрастни пациенти в по-тежко състояние (в тази група е регистрирана 10% смъртност“)

Източник: Zdrave.to

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *