КАК НИ УПРАВЛЯВАТ! Съветниците в Сапарева баня харизват летището за 350 лв. на месец, гласуваха си 610 лв. заплати, а общинари с хотели и къщи за гости не си плащат таксите и данъците

Общинските съветници в Сапарева баня си гласуваха 610 лв. месечна заплата. До момента те са се подписвали срещу 400 лв. месечно. Против увеличението са гласували само двамата съветници от БСП Явор Дамянов и Николай Фарфаров.

След като се разбра за 50% увеличение на заплатите на местните управници, тръгнаха критични коментари в курортното градче, базирани отчасти на факта, че голяма част от съветниците са в туристическия бизнес.

„Толкова ли нямат пари, та съдират по още една кожа от населението? Не си плащат данъците и таксите на общината за хотелите и къщите за гости, а си увеличават заплатите!”, негодуват местни жители.

В точка “Разни” общинският съветник от БСП Явор Дамянов поиска да се увеличи цената на минералната вода, използвана в хотелите, която в момента е 1,27 лв. за куб.м и е малко по-висока от цената за питейната вода в курортната община.

Голяма част от общинските съветници се възпротивиха на неговото искане, тъй като са собственици на хотели и къщи за гости. Николай Мертекчийски от ГЕРБ е съсобственик на хотел в Сапарева баня и на още три на Паничище, колегата му от неговата партия Любен Кръстев е кум на собственика на хотел „103 градуса” в Сапарева баня, синът на бившата финансистка на общината Калинка Андреева – Светослав Андреев, е собственик на къщи за гости…

“Предложих да се увеличи цената на минералната вода за туристически обекти, но голяма част от общинските съветници не се съгласиха, защото са свързани с туристическия бизнес в града. На няколко пъти искам да се “осветлят” некоректните платци към общината, голяма част от които са собственици на хотели, но това не се случва. И на днешното заседание поисках за следващото да се представи списък с некоректните платци от бизнеса, но зам. кметът Елчинова ме увери, че на бюрото й стоят имената на неплатилите таксите към общината и ще ги извика да си платят. Имена обаче не бяха съобщени. Защо се крият богатите длъжници, а тези, които не са си платили данък МПС, са окачени на списък на входа на общината?”, попита Явор Дамянов.

Преди няколко месеца кметът на община Сапарева баня съобщи за “Струма”, че сред хотелиерите има длъжници на общината с петцифрени суми. Местните управници харизаха срещу първоначална тръжна цена от 350 лв. на месец за отдаване под наем за 10 г. летището край Сапарева баня, което е около 90 дка.

Представители на фирмата “Жирокоптер България” са присъствали на заседание на икономическата комисия и са предложили цена от 350 лв. на месец за пистата и за терена от 500 кв.м до нея. Предстои да се проведе явен търг.

Както “Струма” писа, преди няколко години пловдивска фирма взе под наем летището край Сапарева баня, но се отказа.

По искане на общинския съветник, бившия кмет Сашо Иванов, беше създадена комисия от съветници, която да извърши проверка в общинското лесничейство за последните 5 г. Директорът на Горското Александър Алащинов поиска проверката да е от създаването на общинското горско предприятие до момента.

Съветници от всички партии в ОбС се обединиха около декларация на кмета К. Гелев до МОСВ за новите зони на „Натура 2000”, в които попадат курортът Паничище и част от курортното градче, и според тях ще са пречка за развитието на туризма в района.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *