Как се е лекувал от настинка Петър Димков

Народният лечител Петър Димков е имал рецепта за всяка болежка. Благодарение на записките в неговите тефтери много от тях са успели да стигнат до нас. Лечителят е изписал почти цяла тетрадка с ефикасни начини как да уморим в зародиш настинките и гриповете, които е изпитал лично върху себе си.

Като за начало той препоръчва в кофа или малко легенче да се налее гореща вода, търпимо гореща, и да се изсипе шепа морска сол. След това съдът, в който се потапят краката, се завива с кърпа, така че да не проникне въздух покрай нея. Болният се завива в горната част на тялото, а на главата си има шапка. След което се пие горещ липов чай, докато се изпоти. От време на време е добре в кофата да се сипва малко морска сол. След като настиналият се изпоти добре и се затопли, се слага да легне в леглото.

След като се изпоти още веднъж, е добре да се преоблече в нови дрехи. Но е хубаво да се знае, че въпросното изпотяване трябва да се направи само ако телесната температура е над 38 градуса, човек е със здраво сърце, а кръвното в дадения момент е в нормалните граници.

За втората рецепта на Димков трябва да се вземат по три глави български чесън и лук, три супени лъжици настърган корен от джинджифил и толкова хрян, три люти чушлета и ябълков оцет. Хрянът и джинджифилът се слагат в сух буркан, прибавят се нарязаните на ситно лук, чесън, както и чушлетата. Цялата суха маса трябва да заеме 3/4 от обема на буркана. Долива се догоре с оцет, затваря се с капачка и се разклаща енергично.

Бурканът се държи на стайна температура две седмици, като всеки ден се обръща с дъното нагоре поне веднъж. След 14 дни съдържанието се прецежда и настойката се прибира в бутилка в хладилника. Не изхвърляйте „кюспето“ – остатъкът от преработените продукти е чудесна и здравословна добавка към печено или варено месо и чудесно подправя пресни салати. При заболяване от грип се вземат от настойката по две супени лъжици три пъти на ден – с течността се жабурите и после я поглъщате. Профилактично това се прави веднъж на ден – вечер преди лягане.

При упорита кашлица лечителят препоръчва рецепта с бира. Вземете половин литър пиво и към него добавете два лимона, като плодовете трябва да са добре измити. Плодовете се разрязват на четири, махат се семките, добавят се и 400 грама мед, супена лъжица ленено семе, супена лъжица подбел и чаена лъжичка анасон. Оставя се захлупено, докато изстине. После сместа се прецежда и се пие като сироп за кашлица. Най-добре е това да става през два часа, за да се изчисти кашлицата.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *