Как се отразява на тялото ни дъвченето на дъвкa

Първообразът на дъвката се е появил в дълбока древност, когато нашите прадеди са използвали различни видове дървена смола – за почистване, ароматизиране и здраве на устната кухина. Днес дъвката е неделима част от живота ни и огромен бизнес, разбира се. През 1869 г. американският зъболекар Уилям Семпъл получава първия патент за дъвка. Дъвката не само освежава дъха ни, но оказва влияние и върху други части на тялото, пише Actualno. Ето 8 интересни факта за влиянието на дъвченето на дъвка:

1. Намалява стреса и безпокойството

Забелязали ли сте, че когато сте нервни, си гризете ноктите? Същата концепция се прилага и с дъвката – дъвченето ѝ е чудесен заместител на този неприятен навик. Дъвченето на дъвка значително намалява нивото на кортизол, хормонът на стреса.

2. Помага при отслабване

Ако имате навика често да похапвате, дори и между храненията, дъвченето на дъвка е чудесен начин да заместите храната. Ако свикнете да слагате дъвка в устата си всеки път, когато огладнеете, постепенно чувството ви за апетит ще намалее. Установено е, че след дъвчене на дъвка човек приема около 60% по-малко калории на обяд, отколкото ако не е дъвчел дъвка преди това.

3. Помага при гадене

Случва ли ви се често да ви се гади – сутрин или по време на път? Дъвката е най-бързото ви и безопасно лекарство. Особено помага, ако е с джинджифил. Специалисти смятат дори, че дъвченето на дъвка е по-ефективно при гадене, отколкото приемането на медикаменти.

4. Помага при запек

Ако страдате от запек, не прибягвайте до медикаменти, а опитайте този по-прост и по-евтин метод. Дъвченето на дъвка стимулира дейността на червата и подобрява перисталтиката. Използва се и след операции, особено след раждане със секцио.

5. Предотвратява кариеси

Може би най-популярната полза от дъвченето на дъвки е свързана с устната хигиена. Дъвките без захар помагат за почистване на остатъците от храна по зъбите, което предотвратява появата на бактерии, които причиняват разрушаване на зъбите. Предпазва също от зъбен камък и стимулира имунитета на устната кухина.

6. Повишава самоувереността

Психолози твърдят, че дъвченето на дъвка води до по-висока самоувереност. Забелязали ли сте, че когато отивате на важна среща или ви предстои интервю, инстинктивно търсите дъвка.

7. Облекчава болката в ушите

Летенето със самолет е вълнуващо преживяване, но промяната в атмосферното налягане не е много приятна. За да намалите болката в ушите, трябва да се прозявате или преглъщате, което, разбирате, би изглеждало доста нелепо пред останалите пътници. Затова дъвчете дъвка. Движението на челюстта и производството на слюнка, които дъвченето активира, ефективно съдействат за уравновесяване налягането в ушите. Когато летите със самолет, не забравяйте да си купите пакетче дъвки.

8. Помага за възстановяване на организма след операции на стомаха

Лекари препоръчват на пациенти да дъвчат дъвка след операция на стомаха. Това подобрява правилното функциониране на червата. Според статия в Urology дъвченето 3 до 5 пъти дневно спестява поне 2 дни болничен престой.

Разбира се, всички ползи се отнасят за дъвки без захар. И дъвчете дъвка елегантно и ненатрапчиво, защото в противен случай се счита за неуважително към събеседника.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *