Как се печелят обществени поръчки?! Конска измама спъна племенник на ексдепутат да получи 8 млн. лв., за да почисти от камъни и тръни пътеките в парк „Рила”

Комисията за защита на конкуренцията спря обществена поръчка за над 8 млн. лв. на национален парк „Рила” заради незаконосъобразно отстраняване от конкурса на един от участниците. Обединение „Рила за природата и хората” ДЗЗД, създадено с договор за обединение между столичното дружество „Реноват“ ЕООД с управител Борис Каракушев и разложкото  „Божанов груп“ ЕООД на Николай

Божанов обжалва като незаконосъобразно решението на директора на национален парк „Рила” Красимир Андонов за класиране на участниците и успя да стопира процедурата. Основното доказателство на отстранения участник бе, че избраният за победител в поръчката „Юнайтед Пропърти Груп“ ЕООД  няма никаква животинска сила, а изброените в офертата на фирмата коне Петко, Митко, Вихър 1, Мартина, Бойка, Мариан, Верка, Стефка, Лиса, Тошко, Нерон, Лъчезара, Вихър 2, Чапай, Мечо и Малина са открити в регистъра на трето лице – животновъда Ивайло Йончев.

Конската измама бе достатъчно основание КЗК да отмени като незаконосъобразна заповедта на Красимир Андонов за определяне на победител в поръчката и да върне конкурса от етап разглеждане на допълнително представените документи, заради отсъствието на които ДЗЗД „Рила за природата и хората“ бе отстранена от участие. Дирекцията трябва да плати на обединението и 6500 лв., дадени от него като държавна такса и адвокатско възнаграждение.

Процедурата всъщност бе обжалвана от още един отстранен участник – ДЗЗД „Скаптопара билд” /обединение между благоевградската „Растер-Юг“ ООД на Антон Муртов и Радослав Костов, столичната „Парсек груп“ ЕООД на Бончо Бонев и благоевградското ООД „Престиж Бизнес-93“ на Любен Янев и Георги Шапков, но техните доводи за опорочен конкурс не бяха зачетени от КЗК и производството по преписката им бе прекратено.

Обществената поръчка е една от най-апетитните, обявявани през последните месеци, заради огромната й стойност и същността й. Тя е за рехабилитация на туристически пътеки в парка, чиито трасета трябва да бъдат почистени от камъни, храсти, паднали дървета и клони и за изграждане на няколко бариери „за трайно ограничаване на туристопотока” там, където специалистите от парка са преценили, че хора не трябва да се разхождат.  Прогнозната стойност на поръчката, която се финансира по Оперативна програма „Околна среда”, е6 769 877.4 лв. без ДДС, или 8 105 773 лв. с ДДС. Любопитното за нея е, че тя е протекла изключително бързо – за по-малко от месец. Оценителната комисия е събрала офертите на 20 декември 2018 г. и на следващия ден, който бе последен преди празниците, ги отваря. На 27 декември, който е първият работен ден след коледната ваканция на държавните служители, вече има протокол, че офертите са прегледани. Веднага са отстранени всички участници без „Юнайтед Пропърти Груп” и подчинените на Красимир Андонов сключват договор с нея на 17 януари 2019 г.

Фирмата, която спечели огромната сума, за да чисти пътечките от камъни, при това с чужди конте, е наследник на регистрирана в Сейшелите компания и е собственост на 20-годишния Христо Янков. Същият е племенник на бившия депутат от ДПС в 43-о НС и председател на ДРОМ Илия Илиев, който преди години бе и общински съветник в столицата от ГЕРБ. В началото на този месец Софийски градски съд започна срещу него дело по обвинение на прокуратурата за присвояване на над 3 млн. лв. от национална компания „Железопътна инфраструктура”, а в досието му има и присъда за купуване на гласове на предишните парламентарни избори.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *