Как се прави антигенен тест и колко надежден е той

Месеци след началото на пандемията хората все още търсят лек за коварната зараза. С течение на времето все по-възможен става сценарият, при който COVID-19 остава задълго както по света, така и у нас.

Нашумелите отскоро антигенни тестове се оказват един от най-предпочитаните методи за проверка на това дали в организма на пациента има част от вируса. Как обаче се прави антигенен тест?

„Антигенните тестове са тип бързи тестове, в които се открива самия вирус. Те са на така наречения имунохроматографски принцип – взема се секрет, носен секрет в случая, разтваря се буфер и се накапва върху теста – подобно на това как се накапва урина върху тест за бременност“, обяснява д-р Благовеста Пенчева – медицински директор на лаборатория „Рамус”.

Пробата се поставя върху теста и се изчакват 15 минути, за да бъде резултатът напълно категоричен. Биологът Станислава Златева подчертава основните изисквания, за да бъде изследването легитимно.

„Задължително трябва да се появи контролната чертичка, което означава, че тестът е валиден, а ако се появи и тест чертата – значи, че има наличие на антиген“, казва биологът Станислава Златева.

Не липсват обаче ситуации, при които показанията от PCR и антигенния тест на един и същ пациент се различават.

„Разбира се, че сме имали случаи с позитивен PCR тест и негативен антигенен тест, което зависи от чувствителността на теста. Също така сме имали случаи с позитивен тест антигенен, бърз тест и негативен PCR тест, което пък зависи от специфичността на теста“, казва д-р Пенчева. С по-голяма тежест е PCR тестът.

Според експертите сигурността на антигенните тестове е почти 100 процента, а цената им – доста по-приемлива от тази на PCR изследването. Трябва обаче да се прави и разлика между видовете антигенни изследвания – тези за грипни щамове и тези за COVID- 19.

Специалистите одобряват идеята личните лекари да имат право да издават направления за антигенни тестове, но само при определени условия

„Смятам, че това е добра идея. Хубаво е личните лекари да могат по тяхна преценка да назначат такова изследване. Хубаво е да има и някакви критерии – тоест пациентът да отговаря като температура, като друг вид симптоматика, загуба на обоняние и всичко друго, за което се говори, защото все пак това е скъпо изследване и не може да се назначава произволно и все пак предполагам, че има някакъв капацитет НЗОК да заплати определен обем такива тестове“, казва д-р Пенчева, цитирана от NOVA.

Споделят и това, че работата и отговорностите им нарастват с всеки ден. А на въпроса кога ще си отиде вирусът – отговорите са в двете крайности.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *