Как се променя тялото, ако спрем алкохола за месец

Средностатистическият човек изпива по около 10 литра алкохол на година. Повечето хора пият по няколко пъти седмично – с приятели или след работа, за да разпуснат. Но какво ли ще стане с тялото на тези хора, ако изобщо спрат да пият алкохол в продължение на месец?

За да отговорим на този въпрос, ви представяме едно интересно проучване, в което група доброволци спират всякакъв алкохол и откриват как това се отразява на здравето и външния им вид.

Първата седмица

Апетитът се повишава. Всъщност хората ядат много повече, ако и пият алкохол междувременно, но когато спрат да пият, започват да се чудят какво да правят с ръцете, точно както при спирането на цигарите. Затова започват да ядат повече малки и вредни храни. Ако се преборят с този навик, ще забелажат, че всъщност са започнали да ядат по-малко. Апетитът за сладко особено много се засилва. Сладките алкохоли повишават кръвната захар и когато ги спрете, тялото ви започва да копнее за сладко. Хората заспиват по-трудно, особено онези, които са свикнали да изпиват по една чаша преди лягане. Истината обаче е, че алкохолът ни помага да заспиваме по-бързо, но влошава качеството на съня. Когато го спрем, в началото заспиваме по-трудно и спим по-леко. Някои хора сънуват и много кошмари. В някои случаи въздържателите получават главоболие, защото тялото се нагажда към промените и чисти токсините.

Втората седмица

Черният дроб започва да се възстановява. Когато хората пият алкохол редовно, клетките на черния дроб започват да умират. Този важен орган може да се възстанови, но процесът е бавен. При някои се забелязва подобрение в състоянието на кожата. Алкохолът пречи на кръвообращението, заради което до кожата не достига оптимално количество кислород, което пък води до появата на пигментни петна и преждевременни бръчки.

Храносмилането се подобрява. Алкохолът увеличава секрецията на стомашна киселина, когато това не е необходимо. Това е и една от причините хората да ядат повече, докато пият. Хората, които са се съгласили да участват в експеримента, казват, че ентусиазмът им намалява значително през втората седмица. Все по-трудно им става да отказват поканите на приятели за едно питие след работа или поканите за някой бар.

Третата седмица

През третата седмица очевидните признаци за редовна консумация на алкохол (като тъмните кръгове под очите и подутата кожа на лицето) изчезват. Сутрин започвате да ставате по-лесно, през нощта спите по-дълбоко и пълноценно. При консумацията на алкохол хората лесно заспиват, но се будят много по-често нощем и се чувстват по-уморени сутрин.

Пиенето на алкохол води до сухота в устата и до намалена секреция на слюнка, което може да доведе до влошаване на състоянието на зъбите ви. Ако не пиете алкохол, намалявате риска от появата на кариеси, а емайлът на зъбите става по-здрав. Алкохолът не само притъпява болката, но притъпява рецепторите за обоняние и вкус.След време тези рецептори се възстановяват и храната става по-вкусна.

Четвърта седмица

Хората с наднормено тегло отслабват обикновено с 3-4 килограма на месец.

След това

Ако спрете алкохолът за над 200, рискът от сърдечно-съдови заболявания намалява. Кожата ви става по-здрава и сияйна – акнето се изчиства, петната изчезват. Водният баланс в тялото ви се възстановява, циркулацията на кръвта се подобрява. Според експертите редовната употреба на алкохол води до леко подуване на мозъка и до умирането на милиони мозъчни клетки заради липсата на достатъчно кислород. След като спрете алкохола, умът ви се избистря, започвате да работите по-ефективно.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *