Как се разклати кметският стол на Румен Томов и сценариите, ако падне от власт

Какво ще се случи по казуса с кмета на Благоевград Румен Томов, след като бившият градоначалник Атанас Камбитов внесе сигнал в ОИК за прекратяване на правомощията му заради нарушения на ЗМСМА. Това ще решават членовете на ОИК на днешното извънредно заседание.

Възможните сценарии в създалата се ситуация са два, обясниха юристи за struma.bg.

При хипотезата за прекратяване на кметския мандат е нужно квалифицирано мнозинство от 2/3 от състава на ОИК, в случая с 9 гласа “за“ от общо 13 .

Решението подлежи на обжалване в съда, но жалбата не спира изпълнението и то влиза в незабавно в сила. Докато отстраненият  Румен Томов очаква развоя по жалбата си пред Административен съд  и ВАС, Общинският съвет ще трябва да избере вр.и.д. кмет измежду някой от сегашните му заместници. 

Така може да се окаже, че в спешен порядък общинските съветници, които от един месец са в тупик за избор на председател, ще трябва да си изберат временен градоначалник. При втория вариант с 5 гласа „против” на членове от ОИК може да се отхвърли искането за прекратяване на кметските правомощия. Решението също подлежи на съдебно обжалване.

До безпрецедентната ситуация се стигна, след като при справка в Търговския регистър екскметът Атанас Камбитов установи, че  фирмата на настоящия кмет Румен Томов е прехвърлена на сина му, но все още е незаличена, което по закон трябва да стане в едномесечен срок от обявяване на  избора му, т.е. до 4 декември . Отделно новият градоначалник е задължен да уведоми за предприетите действия за заличаване на участието си в търговското дружество ОИК и председателя на Общинския съвет, и неизпълнението на което и да е от това изискване се счита за закононарушение.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *