Как се разпределят средствата и консумативите за борбата с COVID-19

Как се разпределят средствата и консумативите за борбата с коронавируса. Разяснения дадоха вицепремиерът Томислав Дончев, председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов

„За съжаление в последно време влизаме в режим да се ползва военна терминология, която е лошо. Днешната среща не е във връзка с това да дадем ответен огън на президента, а да внесем яснота относно снабдяването на болниците със защитни облекла, медикаменти и оборудване”, обясни Томислав Дончев, цитиран от Нова тв.

Главният комисар Николай Николов припомни, че на 17 март премиерът Борисов създаде логистичен център с основна задача да приоритизира разпределението на личните предпазни средства.

„Към момента са разпределени: защитни маски за специализиран персонал 53 975 броя. Това са най-специалните маски за нашите лекари на първа линия. Разпределени са защитни маски за обща употреба 946 950, без тези от Митницата, които са над 500 000. Облекла за специализиран персонал за многократна употреба – 3392 броя, облекла за обща употреба – 10 050 броя, облекла за обща многократна употреба  40 180 броя. Защитни очила 85768 броя, защитни шлемове 6000 броя”, заяви Николов.

Освен това е разпределен спирт за дезинфекция 158 000 литра. Има разпределен и гел за дезинфекция.

Днес ще бъдат разпределени още 1 милион ръкавици, 10 000 от които ще останат в дълбок резерв. 6500 предпазни облекла, от тях 1500 отиват в резерв, 19 000 броя предпазни маски, като 2 000 ще останат в резерв, предпазни шлемове – 4 000 броя.

„В повечето аптеки вече има маски и дезинфектанти”, обясни Николов.

„Още с първата нощ беше обявено и освобождаването на 8000 костюма от държавния резерва за приемането на първите пациенти. Болниците в София бяха 4, а по граничните градове още 4. Те бяха снабдени с всички налични предпазни средства”, заяви ръководителят на Оперативния щаб ген. Мутафчийски. „Имаше пътуване на премиера до Турция, където беше договорено едно голямо количество материали в складовете на БЧК, където комисар Николов ги разпределя целево”, обясни още Мутафчийски.

„Има акцент върху интензивните отделяния за приемане на най-тежко болните. По препоръка на щаба към здравния министър Кирил Ананиев да издаде заповед за претрансформиране на всички болници в страната, да отделят свои отделения, които са за COVID инфектирани, достатъчен брой интензивни легла без да се прекъсва нормалната работа на болниците. Едновременно с това се зареждаха болници, гранични служби и чиновници, които имат чести срещи с граждани, със защитни средства. Най вече на лекарите, защото това е двойна загуба за населението”, каза Мутафчийски.

По думите му през това време се изграждаха Национална лаборатория, лаборатория в Плевен, „Пирогов”, РЗИ-София, Бургас, лаборатория в болница „Софиямед”. Скоро предстои откриване в Пловдив.

„Това разширява възможности за по-широко тестуване на населението с надеждни методи. Протече анализ как се отразява карантина на болниците, защото плановата дейност е забранена. Това нанесе голяма загуба за болниците. Няма пациенти – няма как да изкарват пари”, коментира Мутафчийски. По думите му обаче за миналия месец болниците са си получили парите.

В резултат на този анализ здравното министерство и НЗОК са взели решение на всички болници и доболничната помощ да им бъде заплатено на базата на минали доходи, без да е отчетена дейност – 85% от възнаграждението.

„Ще им позволи да имат дейност и да дават заплати”, обясни Мутафчийски.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *